Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Σήμερα στο ΚΑΣ η μελέτη για την Αγία Τριάδα.

Από εφημερίδα "ΠΑΤΡΙΣ", 8/3/2011

"Σήμερα στο ΚΑΣ η μελέτη για την Αγία Τριάδα.
Αργά σήμερα το απόγευμα αναμένεται το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (Κ.Α.Σ.) να εξετάσει τη μελέτη ανάπλασης της Αγίας Τριάδας, που έχει γίνει «μπαλάκι» μεταξύ των υπηρεσιών εδώ και μια διετία.

Τη συνεδρίαση αναμένεται να παρακολουθήσει ο αρμόδιος επί των πολεοδομικών αντιδήμαρχος Μανόλης Βασιλάκης συνοδευόμενος από στελέχη της Παλιάς Πόλης προκειμένου να λύσουν κάθε πιθανή απορία των μελών του Συμβουλίου που θα κληθούν να πάρουν θέση για την έγκριση ή όχι της μελέτης. Ήδη το ΚΑΣ έχει στα χέρια του την σχετική εισήγηση της Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων με την οποία τοποθετείται όσον αφορά στο σχέδιο ανάπλασης της Αγίας Τριάδας το οποίο περιμένουν εδώ και τόσα χρόνια οι κάτοικοι να υλοποιηθεί.
Ωστόσο το βέβαιο είναι ότι τα βήματα που απομένουν να γίνουν μέχρι η περίφημη μελέτη να καταφέρει να πάρει την τελική της έγκριση δεν είναι λίγα. Οι πιο απαισιόδοξοι εκτιμούν ότι πριν από μια πενταετία η μελέτη δεν πρόκειται να εγκριθεί, λαμβάνοντας υπόψη τους τους μέχρι σήμερα ρυθμούς που έχει ακολουθήσει η Λότζια για την προώθησή της που όπως χαρακτηριστικά σχολιάζουν την έχει αφήσει «…στον αυτόματο»…


Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής να μιλάμε εδώ και 15 χρόνια για μελέτη ανάπλασης της Παλιάς Πόλης και στην πράξη να μην εφαρμόζεται τίποτα…
Αυτό που απαιτεί τώρα η κοινωνία της περιοχής αλλά και συνολικά η πόλη είναι να διορθωθούν τα λάθη του παρελθόντος και να «τρέξουν» οι διαδικασίες για την έγκριση της μελέτης αφού είναι πολλά αυτά που απομένουν να γίνουν μέχρι την τελική της έγκριση.
Για την ακρίβεια η μελέτη μετά την έγκρισή της αναμένεται να οδηγηθεί πίσω στο υπουργείο Περιβάλλοντος για να εξετάσει τις πιθανές παρατηρήσεις που ενδέχεται να γίνουν. Εάν δεν υπάρχουν «σημεία τριβής» σε σχέση με ενστάσεις που απαιτούν περαιτέρω εξέταση, η μελέτη θα μεταφερθεί στο Δήμο Ηρακλείου προκειμένου με τη σειρά του να προχωρήσει σε ανάρτηση. Μέσα από τη νέα αυτή δημόσια παρουσίαση οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να καταθέτουν ενστάσεις. Ωστόσο οι πιθανές ενστάσεις αυτές θα πρέπει να έχουν εξαιρετικά τεκμηριωμένη βάση για να μην ακυρωθούν καθώς η μελέτη έχει φτάσει πλέον σε ένα επίπεδο ωριμότητας τέτοιο που θεωρητικά επιδέχεται περιορισμένων βελτιώσεων. Η μελέτη μετά την ανάρτηση της θα οδηγηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο για να εξεταστεί και αμέσως μετά την έγκρισή της θα πρέπει να περάσει από ένα «τελευταίο γύρο» εγκρίσεων από το ΣΧΟΠ του υπουργείου Περιβάλλοντος και από το ΚΑΣ. Από εκεί και πέρα μπαίνει πλέον στην τελική ευθεία καθώς θα πρέπει να πάρει το δρόμο για το Συμβούλιο της Επικρατείας το οποίο θα κληθεί να την επικυρώσει.
Αυτό το οποίο επισημαίνουν όλοι είναι ότι η Λότζια θα πρέπει πλέον να αποδείξει στην πράξη εάν στηρίζει την περίφημη μελέτη ανάπλασης στην Αγία Τριάδα και στην Παλιά Πόλη γενικότερα. Οφείλει να δείξει ενεργητικότητα παρακολουθώντας βήμα προς βήμα την πορεία υλοποίησής της και να παρέμβει όπου χρειαστεί για να ξεμπλοκάρει διεκδικώντας με δυναμικό τρόπο από τους αρμόδιους φορείς την έγκρισή της και τη χρηματοδότησή της. Όπως έχει γράψει η «Π», το υπουργείο ΥΠΕΚΑ έχει αφήσει ένα «φέσι» στη Λότζια που φτάνει το ποσό των 12.389.222,31 το οποίο όχι μόνο δεν πληρώνει, αλλά δεν εξηγεί ούτε τους λόγους της οικονομικής του ασυνέπειας. Έτσι παρά το γεγονός ότι ο δήμος έχει υπογράψει σύμβαση με το υπουργείο Περιβάλλοντος για την υλοποίηση της μελέτης ανάπλασης της Παλιάς Πόλης, στην πράξη αυτή υλοποιείται μονομερώς αφού είναι χωρίς υπερβολή ελάχιστα τα χρήματα που έχει διαθέσει για την υλοποίηση αυτού του οραματικού έργου. Από την πλευρά της όμως και η πολιτική ηγεσία της Λότζια μέχρι σήμερα έχει περιοριστεί σε μια χαλαρή διεκδίκηση των χρημάτων αυτών δια μέσω επιστολών οι οποίες είναι προφανές ότι δεν αρκούν για να κινητοποιήσουν τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου να κάνουν το καθήκον τους. Είναι προφανές ότι όσο ο δήμος δεν διεκδικεί δεν πρόκειται ποτέ να εισπράξει με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται όλο και περισσότερο το δημοτικό ταμείο, και κατʼεπέκταση οι Ηρακλειώτες για την υλοποίηση έργων τα οποία οφείλει να χρηματοδοτεί το κεντρικό κράτος… "

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου