Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Στο ΚΑΣ η μελέτη για την ανάπλαση της Αγίας Τριάδας.

Από εφημερίδα "ΠΑΤΡΙΣ", 3/3/2011

Στο ΚΑΣ η μελέτη για την ανάπλαση της Αγίας Τριάδας

"Μετά από αναβολές τριών χρόνων, στη διάρκεια των οποίων η μελέτη της ανάπλασης της Αγίας Τριάδας είχε γίνει «μπαλάκι» ανάμεσα στο υπουργείο Περιβάλλοντος και το υπουργείο Πολιτισμού, άνοιξε τελικά ο δρόμος για την προώθηση της στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ( ΚΑΣ).
Η μελέτη θα μπει στο «μικροσκόπιο» του ΚΑΣ την ερχόμενη Τρίτη 8 του μήνα, όπου θα εξεταστούν εξονυχιστικά όλα τα σχέδια και οι προτάσεις που έχουν διαμορφωθεί από τους μελετητές για την τοπική ανάπτυξη της περιοχής. Ήδη το ΚΑΣ έχει στα χέρια του την σχετική εισήγηση της Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, με την οποία τοποθετείται όσον αφορά στο σχέδιο ανάπλασης της Αγίας Τριάδας το οποίο περιμένουν εδώ και τόσα χρόνια οι κάτοικοι να υλοποιηθεί.

Τα επόμενα βήματα των εγκρίσεων

Ωστόσο μέχρι να φτάσουμε στο σημείο η μελέτη να γίνει πράξη, απομένουν αρκετά βήματα. Σύμφωνα με τη βουλευτή Ν.Σκραφνάκη η οποία παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της υπόθεσης, η μελέτη αμέσως μετά την έγκριση της από το ΚΑΣ θα οδηγηθεί στο ΥΠΕΧΩΔΕ για να εξετάσει τις πιθανές παρατηρήσεις που ενδέχεται να γίνουν. Εάν δεν υπάρχουν «σημεία τριβής» σε σχέση με ενστάσεις που απαιτούν περαιτέρω εξέταση, η μελέτη θα μεταφερθεί στο Δήμο Ηρακλείου, προκειμένου με τη σειρά του να προχωρήσει σε ανάρτηση. Μέσα από τη νέα αυτή δημόσια παρουσίαση οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να καταθέτουν ενστάσεις. Ωστόσο οι πιθανές ενστάσεις αυτές, θα πρέπει να έχουν εξαιρετικά τεκμηριωμένη βάση για να μην ακυρωθούν, καθώς η μελέτη έχει φτάσει πλέον σε ένα επίπεδο ωριμότητας τέτοιο που θεωρητικά επιδέχεται περιορισμένων βελτιώσεων.



Σε κάθε περίπτωση η μελέτη μετά την ανάρτηση της θα οδηγηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο, για να εξεταστεί , και αμέσως μετά την έγκριση της, θα πρέπει να περάσει από ένα «τελευταίο γύρο» εγκρίσεων από το ΣΧΟΠ του υπουργείου Περιβάλλοντος, και από το ΚΑΣ. Από εκεί και πέρα μπαίνει πλέον στην τελική ευθεία, καθώς θα πρέπει να πάρει το δρόμο για το Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο θα κληθεί να την επικυρώσει.
Ανεξάρτητα ωστόσο από τη διαδρομή αυτή που θα πρέπει να ακολουθηθεί μέχρι η μελέτη να επικυρωθεί, και να ξεκινήσει επισήμως η υλοποίηση της, ο Δήμος Ηρακλείου από την πλευρά του θα πρέπει άμεσα να προχωρήσει στην ανάθεση της μελέτης Στρατηγικού Σχεδιασμού (ΣΜΠΕ) μέσα από την οποία ρυθμίζονται κυρίως περιβαλλοντικά ζητήματα. Χωρίς την μελέτη αυτή, το Συμβούλιο της Επικρατείας δεν μπορεί να επικυρώσει τη μελέτη, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι ο Δήμος θα πρέπει να φροντίσει για την έγκαιρη ανάθεση και ολοκλήρωση της.


Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο

Η διαδρομή που περιγράφεται παραπάνω σε σχέση με τα στάδια έγκρισης της μελέτης, δείχνουν με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο ότι ο δρόμος που θα πρέπει να διανύσει είναι ακόμα μακρύς. Ωστόσο επειδή ήδη έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος, απαίτηση της τοπικής κοινωνίας είναι η μελέτη να τα «τρέξει» με ταχύτερες διαδικασίες για να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα όπως το 8χρονο αγόρι που βρήκε τραγικό θάνατο μέσα σε ένα πηγάδι, για να μπει ένα τέλος στις συνθήκες υποβάθμισης της καθημερινότητας όσων ζουν εκεί, για να μην καταρρεύσει μια από τις πιο σημαντικές ιστορικές ζώνες της πόλης, που μέρα με τη μέρα αφανίζεται, από της κατεδαφίσεις των παλιών κτιρίων, και την ανέγερση νέων πολυκατοικιών.
Η χαλαρή έως αδιάφορη μέχρι σήμερα διάθεση της Λότζια να προωθήσει δυναμικά το σχεδιασμό ανάπλασης της περιοχής, έχει σαν αποτέλεσμα ένα σημαντικό μέρος του ιστορικού ιστού της περιοχής να ξεριζώνεται και να μεταλλάσσεται με την κατασκευή νέων κτιριακών συγκροτημάτων. Έτσι αφενός, αλλάζει η γενικότερη φυσιογνωμία της περιοχής αφετέρου χάνεται διαπαντός ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της νεότερης ιστορίας του τόπου, όπως αυτό καταγράφεται από τα κτίρια, που σώζονται μέχρι σήμερα. "


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου