Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Φωνή βοώντος εν τη Αγία Τριάδα

Από εφημερίδα "ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ"
02/03/2011

"Φωνή βοώντος εν τη Αγία Τριάδα




«Εγώ το 'πα στο σκύλο μου κι ο σκύλος στην ουρά του»... Αυτή η λαϊκή ρήση ταιριάζει απόλυτα στην περίπτωση της Αγίας Τριάδας στο Ηράκλειο, όπου το "γαϊτανάκι" των ευθυνών ανάμεσα σε ευθυνο...ανεύθυνες υπηρεσίες απλά γυρίζει διαρκώς... γύρω απ' τον εαυτό του με κατάληξη και πάλι στην αρχή που είχε βρεθεί πριν από χρόνια, όταν ο Δήμος Ηρακλείου έστειλε προσωπικά ειδοποιητήρια στους ιδιοκτήτες των ερειπωμένων και επικίνδυνων κτηρίων της Αγίας Τριάδας. Αλλά ουδείς απάντησε στο κάλεσμα της δημοτικής Αρχής. Δεν εφαρμόστηκε ποτέ όμως και ο νόμος για την «κατεδάφισή τους μέσα σε 30 ημέρες, αν δεν απαντήσουν οι ιδιοκτήτες των κτισμάτων»...

Αντιθέτως, ανά πάσα στιγμή κινδυνεύουν ενήλικες και παιδιά, όπως αποδείχτηκε με τον πιο τραγικό τρόπο στις 7 Φεβρουαρίου φέτος, όταν πνίγηκε το μικρό αγοράκι από την Αλβανία σε παλιό πηγάδι ερειπωμένου κτηρίου. Αλλά παρ’ όλα αυτά, "δώσ’ του πάλι από την αρχή", να φτιάχνουμε επιτροπές για νέα καταγραφή των επικίνδυνων κτηρίων!




Έχουν περάσει από τότε που δόθηκε γραπτώς η εντολή του εισαγγελέα Ηρακλείου προς το διοικητή του Α’ Αστυνομικού Τμήματος Ηρακλείου και από το διοικητή του Α.Τ. στις εμπλεκόμενους υπηρεσίες για τη σύσταση μιας τριμερούς επιτροπής πάνω από 12 μέρες, αλλά ούτε και σε αυτό το διαδικαστικό θέμα φάνηκαν να "αγχώνονται" οι αρμόδιοι παράγοντες. Με λίγα λόγια, ακόμα περιμένει η Αστυνομία να της αποστείλουν την απάντησή τους για τον εκπρόσωπό τους στην επιτροπή αυτή... Μετά την ημερίδα της 11ης Φεβρουαρίου με τους εκπροσώπους όλων των δικαστικών, αστυνομικών και τοπικών Αρχών, ο εισαγγελέας Ηρακλείου εξέδωσε έγγραφο προς το διοικητή του Α' Αστυνομικού Τμήματος Ηρακλείου, αναφέροντας: «Παρακαλούμε όπως σε συνεργασία με το Δήμο Ηρακλείου και τον Περιβαλλοντικό Σύλλογο Αγίας Τριάδας Ηρακλείου ενεργήσετε αυτοψία, την οποία θα παρακολουθήσουμε προσωπικά προκειμένου να εντοπιστούν ετοιμόρροπα κτίσματα, ασκεπή φρεάτια και κάθε είδους κατασκευές επικίνδυνες για την ασφάλεια ανθρώπων και πραγμάτων.

Περαιτέρω να εντοπιστούν οι ιδιοκτήτες των παραπάνω, να σχηματιστούν σε βάρος τους δικογραφίες, ξεχωριστές για τον κάθε ιδιοκτήτη και να κληθούν αυτοί να άρουν άμεσα την επικινδυνότητα της πάσης φύσεως κατασκευών τους». Στη συνέχεια, με ημερομηνία 16 Φεβρουαρίου, η Αστυνομία αποστέλλει έγγραφο με θέμα "Ετοιμόρροπα κτίσματα-ασκεπή φρεάτια" προς τη Γενική Διεύθυνση Χωροταξικής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής/Διεύθυνση Υδάτων, στη Διεύθυνση Πολεοδομίας του Δήμου Ηρακλείου και τη Δημοτική Αστυνομία Ηρακλείου. Μεταξύ άλλων αναφέρει... «Κατόπιν τούτου και επειδή ο έλεγχος-καταγραφή των ανωτέρω άπτεται των αρμοδιοτήτων των υπηρεσιών σας, παρακαλούμε όπως ορίσετε αρμόδιους, κατά περίπτωση, υπαλλήλους σας, γνωρίζοντας μας σχετικά»...

Ουδείς απάντησε
Οι μέρες από τότε πέρασαν. Και χθες ο αντιπρόεδρος του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Αγίας Τριάδας Γιώργος Αμαριωτάκης - όπως είπε κατά την επίσκεψή του με τον πρόεδρο του Συλλόγου Πάνο Σουρά χθες βράδυ στα γραφεία της εφημερίδας μας - επικοινώνησε με τις τρεις υπηρεσίες. Στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση ο υπάλληλος έχει οριστεί, όπως του είπαν, αλλά... «απουσιάζει σε άδεια και θα απαντήσουμε μετά από 20 μέρες ακόμα, που θα επιστρέψει»... Ενώ, Διεύθυνση Πολεοδομίας και Δημοτική Αστυνομία δεν... πρόλαβαν ακόμα να ασχοληθούν... "

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου