Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

"Καταδικασμένη" η Αγία Τριάδα ... με ευθύνη του δήμου

Από "Cretalive", 5/9/2012

"Καταδικασμένη" η Αγία Τριάδα ... με ευθύνη του δήμου


Ευθύνες καταλογίζει ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος για την μη προώθηση της μελέτης ανάπλασης για την Αγία Τριάδα

Ευθύνες στο δήμο Ηρακλείου αποδίδει ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Αγίας Τριάδας για τη σημαντική καθυστέρηση στην προώθηση των διαδικασιών για την ανάθεση και εκπόνηση της μελέτης για την ανάπλαση της περιοχής της Αγίας τριάδας. Ο Σύλλογος, με μια ιστορική αναφορά, επισημαίνει την κωλυσιεργεία του δήμου, απορρίπτοντας το ενδεχόμενο ο δήμος να έχει γίνει ... μπαλάκι μεταξύ τον Υπουργείων!

Η μελέτη ανάπλασης εδώ και 17 χρόνια ... καρκινοβατεί καταδικάζει μια ιστορική περιοχή να "ρημάζει", μέρα με τη μέρα. Η Αγία Τριάδα, μια περιοχή, που άλλοτε δέσποζε στην Παλιά Πόλη του Ηρακλείου, σήμερα κατακλύζεται από περιθωριακά άτομα που καταλαμβάνουν εγκαταλελειμένα κτίρια και μετατρέπουν την περιοχή ... σε γκέτο!



Ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος που ιδρύθηκε με σκοπό να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να προωθηθεί η διαδικασία για την ανάθεση κι εκπόνηση της τόσο σημαντικής αυτής μελέτης έφτασε, το φεβρουάριο του 2011, ως τη γ.γ. του Υπουργείου Πολιτισμού, στην οποία εξέθεσε την κατάσταση, που εκθέτει τόσο τους τοπικούς φορείς όσο και το υπουργείο και ζήτησε άμεση αντίδραση, με δεδομένο ότι η μελέτη είχε σταλεί στο Υπουργείο πολιτισμού ήδη από τον οκτώβριο του 2009.

Η άμεση αντίδραση, φαινομενικά ήρθε το Μάιο του 2011, όταν στελέχη του Υπουργείο έκαναν αυτοψία στην Αγία τριάδα, ενώ με απόφαση που ελήφθη το Νοέμβριο του 2011, η έγκριση της μελέτης διαβιβάστηκε στο ΥΠΕΚΑ τον Ιανουάριο του 2012.


Από την πλευρά του Πειρβαλλοντικού Συλλόγου Αγίας Τριάδας ο Συμεών Χούπας καταλογίζει ευθύνες στο δήμο, αποδίδοντάς του ευθέως ... κωλυσιεργία. "Από τότε δεν έχει γίνει τίποτα. Το ΥΠΕΚΑ έχει ζητήσει τις θέσεις του Δήμου. Οχτώ μήνες πέρασαν χωρίς καμία ενέργεια από πλευράς Δήμου. Ο Περιβαλ. Σύλλογος αν και δεν έχει επίσημα αρμοδιότητα έχει κάνει τρεις φορές παρέμβαση στην αρμόδια Διεύθυνση του ΥΠΕΚΑ και έχει υποβάλλει από το Μάρτιο τις προτάσεις του" - αναφέρει ο ίδιος και επισημαίνει ότι έπειτα από προσωπικές οχλήσεις προς τον αντιδήμαρχο Πολεοδομίας, Μ.Βασιλάκη ο δήμος τελικά έστειλε τις θέσεις του ... στο τέλος Αυγούστου, με χαρακτηριστική καθυστέρηση.


Ο κ.Χούπας υπογραμμίζει ότι ο δήμος δεν έχει γίνει "μπαλάκι" μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων, καθώς δεν υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες παρά μόνο για δευτερεύουσας σημασίας θέματα. "Δεν απομένει παρά ο Δήμος να δραστηριοποιηθεί και να πιέσει να τελειώνει επιτέλους αυτή η ιστορία που προσβάλει όλους" - λέει ο ίδιος.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου