Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Σήμερα στο ΚΑΣ το θέμα με την Αγ. Τριάδα.

Από εφημερίδα "ΠΑΤΡΙΣ", 31/5/2011

"Της Λίλιαν Δαφερμάκη

Με διαδικασίες «express» χωρίς συντονισμό και την απαραίτητη προετοιμασία εισάγονται σήμερα το απόγευμα εσπευσμένα στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) δύο θέματα - «φωτιά» που αφορούν αφενός την μελέτη ανάπλασης της Αγίας Τριάδας, αφετέρου το χαρακτηρισμό του Ηρακλείου ως αρχαιολογικού χώρου που ισχύει από το 1965.
Στη Λότζια επικρατεί αναστάτωση, αφού τα δύο θέματα εισάγονται προς συζήτηση, χωρίς να έχει ενημερωθεί επαρκώς ο Δήμος Ηρακλείου, διότι μόλις χθες το απόγευμα του γνωστοποιήθηκε η μια από τις δύο εισηγήσεις των αρχαιολογικών υπηρεσιών, ενώ δεν γνώριζαν καν ότι πρόκειται να γίνει αναψηλάφηση της υπόθεσης που αφορά στο χαρακτηρισμό του Ηρακλείου ως αρχαιολογικού χώρου που ισχύει από το 1965.

Από την πλευρά του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος πολεοδομικών Μ.Βασιλάκης τονίζει ότι κατά την πρόσφατη κάθοδο της Γ.Γ του υπουργείου Πολιτισμού Λ.Μενδώνη, είχε συμφωνηθεί, πριν το θέμα εισαχθεί στο ΚΑΣ να προηγηθεί μια ευρεία σύσκεψη, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων, ώστε να καταλήξουν σε μια κοινή συνισταμένη, όσον αφορά το μεγάλο θέμα της ανάπλασης της Αγίας Τριάδας. Ωστόσο ανταυτού, το θέμα τίθεται εσπευσμένα στο συμβούλιο, με εισηγήσεις για τις οποίες ο δήμος δεν έχει ενημερωθεί, με ότι αυτό συνεπάγεται. Συγκεκριμένα η Εφορεία Βυζαντινών επαναδιατυπώνει εγγράφως τις απόψεις της σε σχέση με τη μελέτη, εκφράζοντας συγκεκριμένες ενστάσεις που εστιάζονται ως επί το πλείστον στις χρήσεις γης και τους όρους δόμησης, ενώ σήμερα πρόκειται να καταθέσει τις θέσεις της και η Εφορεία Νεωτέρων… Ο κ.Βασιλάκης εκφράζει τον προβληματισμό του σε σχέση με τα αποτελέσματα που θα έχει η συνάντηση αυτή, με δεδομένο ότι δεν υπάρχει ουσιαστική ενημέρωση ανάμεσα στους εμπλεκόμενους φορείς, καθώς είναι αμφίβολο και το αν έχει ενημερωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος. Αντίστοιχη είναι και η τοποθέτηση του βουλευτή Φραγκίσκου Παρασύρη ο οποίος παρακολουθεί στενά τις σχετικές εξελίξεις και διατυπώνει έντονο προβληματισμό για τον τρόπο με τον οποίο εισάγεται το όλο θέμα στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, αφού δεν τηρήθηκαν όσα συμφωνήθηκαν κατά την πρόσφατη κάθοδο της Γ.Γ του υπουργείου Πολιτισμού Λ.Μενδώνη. Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής είναι να εκφράζονται φόβοι ότι εάν αποφασίσει σήμερα το ΚΑΣ για την μελέτη ανάπλασης, αλλά στην πορεία υπάρξουν διαφωνίες είτε από το υπουργείο Περιβάλλοντος είτε από άλλους φορείς, αναγκαστικά θα οδηγηθούμε σε αναπομπή της υπόθεσης… Με τον τρόπο αυτό προφανώς θα χαθεί πολύτιμος χρόνος και αυτό δεν θα είναι σε όφελος της περιοχής, τονίζει με δηλώσεις του στην «Π» ο βουλευτής Φραγκίσκος Παρασύρης ο οποίος προτείνει στη σημερινή του συνεδρίαση το ΚΑΣ να μην καταλήξει σε οριστικές αποφάσεις, αλλά να προηγηθεί η σύσκεψη που είχε αρχικά συμφωνηθεί με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ώστε να υπάρξει μια κοινή συνισταμένη.
Για το δεύτερο θέμα, το οποίο πρόκειται να συζητήσει το ΚΑΣ και αφορά τον χαρακτηρισμό του Ηρακλείου ως αρχαιολογικού χώρου και παρά το γεγονός ότι είχε αναρτηθεί επισήμως στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου, πρακτικά η Λότζια δεν γνώριζε απολύτως τίποτα. Όπως είναι γνωστό η δημοτική Αρχή έχει ζητήσει ο χαρακτηρισμός του Ηρακλείου ως «οργανωμένου αρχαιολογικού χώρου» να αναθεωρηθεί περιοριζόμενος μόνο στην εντός των τειχών πόλη και ειδικότερα στον οχυρωματικό περίβολο των ενετικών τειχών και στους θύλακες εκείνους που παρουσιάζουν αυξημένο αρχαιολογικό ενδιαφέρον από αρχαιολογικής πλευράς, προκειμένου η εφαρμογή να είναι χρήσιμη και αποτελεσματική και να μην δημιουργούνται μείζονα προβλήματα στη ζωή τη λειτουργία και την ανάπτυξη της πόλης. Παράλληλα σημειώνει ότι η δέσμευση που σήμερα υπάρχει για το σύνολο της πόλης, ταλαιπωρεί αφάνταστα τους πολίτες εξαιτίας των γραφειοκρατικών διαδικασιών που μεσολαβούν με αποτέλεσμα έργα ιδιωτικά και δημόσια, αλλά και μελέτες να σταματούν εν αναμονή των εγκρίσεων από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού. "


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου