Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015

             Αύριο στο ΚΕΣΥΠΟΘΑ  η  Αγ. Τριάδα

Επί  τέλους συζητείται αύριο 21-1-2015 στο ΚΕΣΥΠΟΘΑ η τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου της Αγ. Τριάδας, η οποία τροποποίηση αποτελεί προϋπόθεση για να ολοκληρωθεί η Μελέτη ανάπλασης, που καθυστερεί δέκα και πλέον χρόνια.
Στην αυριανή συζήτηση ελπίζουμε ότι θα υπερκερασθούν οι διαφορές που απέμειναν ανάμεσα στα δύο Υπουργεία (ΥΠΠΟ και ΥΠΕΘΑ) μετά και την τρίτη κατά σειρά συζήτηση του θέματος στο ΚΑΣ του ΥΠΠΟ και ότι η γνωμάτευσή του θα έχει την τελική μορφή για να προχωρήσουν στη συνέχεια οι άλλες διαδικασίες.
Έχουν περάσει δέκα και πλέον χρόνια από το 2005 που έγινε η πρώτη ανάρτηση. Χρειάστηκε να παρέμβει το 20011, ο τότε νεοσυσταθείς Σύλλογός μας για να ″ξεκολλήσει″ το θέμα που ήταν ″θαμμένο″ στο Υπουργείο Πολιτισμού.
Ήταν ο Σύλλογος, που με την επιμονή του κατάφερε να υπερκεραστούν οι διαφορές ανάμεσα στις θέσεις των δύο Υπουργείων για να φτάσουμε σήμερα, ύστερα από τρεις συνεδριάσεις του ΚΑΣ και του ΚΕΣΥΠΟΘΑ, στο τέλος όπως ελπίζουμε αυτής της βασικής διαδικασίας.
Δυστυχώς στην προσπάθειά μας αυτή η προηγούμενη Δημοτική Αρχή ήταν απούσα ενώ είχε τη δυνατότητα ουσιαστικών παρεμβάσεων.
Ευτυχώς η νέα Δημοτική Αρχή επέδειξε εξ’ αρχής ενδιαφέρον και σε συνεργασία με το Σύλλογο καταφέραμε να φθάσουμε σε αυτό το σημείο.
Είμαι δε σε θέση να γνωρίζω ότι ο ίδιος ο Δήμαρχος κ. Λαμπρινός έκανε παρέμβαση σε πολύ υψηλό επίπεδο προκειμένου να επιταχυνθεί η συζήτηση στο ΚΕΣΥΠΟΘΑ.
Έχουμε βάσιμες ελπίδες ότι αύριο θα κλείσει το θέμα.

Σ. Χούπας
Εκπρόσωπος του Περιβαλλοντικού Συλλόγου.

Και λίγα λόγια για το ιστορικό της Μελέτης Ανάπλασης για όσους δεν γνωρίζουν.
Η μελέτη για την  "ανάπλαση της Παλιάς Πόλης" του Ηρακλείου  ξεκίνησε το 1998 σε εφαρμογή της από το 1995 "Προγραμματικής  Σύμβασης ΥΠΕΧΩΔΕ – ΥΠ.ΠΟ. – ΔΕΠΟΣ. – ΔΗΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ" και αφορούσε σε ολόκληρη την εντός των τειχών πόλη του Ηρακλείου.
Το 2003 κατά τη διάρκεια εκπόνησης της  Γ΄ (από τις 4) φάσης της μελέτης διαπιστώθηκε ότι
το υπόβαθρο δεν ήταν επαρκές για το σύνολο των πολεοδομικών ενοτήτων της Παλιάς Πόλης. Προωθήθηκε τότε κατά προτεραιότητα η αναθεώρηση του Ρυμοτομικού Σχεδίου στην πολεοδομική ενότητα της Αγ. Τριάδας, με παραδοσιακό πολεοδομικό ιστό, προκειμένου η μελέτη ανάπλασης του τμήματος αυτού της πόλης να εφαρμοστεί ως  "στρατηγικό σχέδιο" για τη μελέτη αναθεώρησης του ρυμοτομικού σε ολόκληρη την πόλη.
Η αναθεώρηση  του ρυμοτομικού σχεδίου της Αγ. Τριάδας κατέστη υποχρεωτική για τους εξής λόγους :
Στην περιοχή ισχύει το ρυμοτομικό του 1936. Σύμφωνα με αυτό ρυμοτομείται το μεγαλύτερο μέρος  των ιδιοκτησιών (πολλές εξαφανίζονται) με συνέπεια να κινδυνεύει να εξαφανιστεί η έννοια του ιστορικού τοπικού κέντρου και να καταστραφεί ο αξιόλογος παραδοσιακός ιστός της  Αγ. Τριάδας.  
Επίσης, ρυμοτομούνται αξιόλογα μεμονωμένα κτίσματα ή και οικιστικά σύνολα, χαρακτηριστικά δείγματα οθωμανικής νέο-οθωμανικής, λαϊκής, εκλεκιστικής, νεοκλασικής και νεώτερης αρχιτεκτονικής.
Από το 2005 οπότε αναρτήθηκε η πρόταση τροποποίησης μέχρι σήμερα το θέμα έχει γίνει μπαλάκι ανάμεσα στα υπουργεία Πολιτισμού και ΠΕΚΑ (πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ), τα οποία δε μπορούν να συμφωνήσουν στους όρους.  H προηγούμενη Δημοτική Αρχή αντί να πιέζει, ήταν απλός παρατηρητής. Τρεις φορές έχει συζητηθεί στο ΚΑΣ (Κεντρ. Αρχαιολογικό Συμβούλιο)  και δύο φορές στις επιτροπές ΚΕΣΥΠΟΘΑ του ΥΠΕΚΑ. Και αυτά ύστερα από δραστηριοποίηση και πιέσεις του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Αγ. Τριάδας ο οποίος έκανε παρεμβάσεις με προτάσεις του στις συνεδριάσεις των Συμβουλίων, επιδιώκοντας όσο το δυνατόν καλύτερα αποτελέσματα.
Μεταξύ των δύο Υπουργείων υπήρχαν πολλές διαφωνίες και διαφορετικές απόψεις, οι   οποίες  πλέον  έχουν  περιοριστεί  κατά  την   τελευταία  συνεδρίαση του ΚΑΣ στις 15 -4-2014

ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ  (ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΟΡΑΜΑ)
(Προβλεπόμενοι από τη μελέτη και επιδιωκόμενοι και από τον Περιβαλλοντικό Σύλλογο)
Οι γενικοί στόχοι είναι η ανάπλαση της Αγ. Τριάδας σε μια γειτονιά που θα παρέχει ανθρώπινες συνθήκες για τη ζωή των κατοίκων της στη σύγχρονη εποχή με παράλληλη διατήρηση της μορφής του ιστορικού της ιστού και ανάδειξης των αξιόλογων στοιχείων της από ιστορικής, πολιτιστικής και κτιριολογικής θεώρησης.
Παράλληλα η ανάδειξή της σε ένας ελκυστικό πόλο έλξης για κατοίκους και επισκέπτες με δυνατότητες  εικαστικών και πολιτιστικών παρεμβάσεων και εκδηλώσεων όπως σε πάμπολλες πόλεις με τα ιστορικά τους κέντρα σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Πιο ειδικά οι στόχοι μπορούν περιληπτικά να καταγραφούν ως εξής:
1.   Η ανάπλαση κοινοχρήστων χώρων και χώρων πρασίνου, η διαμόρφωση πλατωμάτων και πεζοδρόμων γύρω από δημόσια ή διατηρητέα κτίρια κατά τρόπο που να επιτυγχάνεται η ανάδειξή τους.
2.   Η καθιέρωση ειδικών όρων και περιορισμών δόμησης (μορφολογικοί περιορισμοί).
Οι μορφολογικοί αυτοί περιορισμοί στοχεύουν στην αναβάθμιση της αισθητικής έκφρασης του δομημένου περιβάλλοντος της περιοχής, (με πρόβλεψη αντιμετώπισης των άθλιων εικόνων με τα δάση από τις κεραίες τηλεόρασης και τα τεπόζιτα ύδρευσης στις ταράτσες, με προδιαγραφές τοποθετήσεων ηλιακών, με υπογειοποιήσεις των καλωδιώσεων  των διαφόρων δικτύων.

3.   Η καθιέρωση ενός περιγράμματος  μορφολογικών στοιχείων των κτιρίων, για όψεις, στέγες, υλικά, κουφώματα, χρωματισμούς κ.λ.π. εντός των οποίων θα κινείται οποιαδήποτε κτιριακή ή άλλη κατασκευή.
4. Η οργάνωση τις κυκλοφορίας και της στάθμευσης σε συνάρτηση με τη δημιουργία  πολλών πεζοδρομήσεων και τις δυνατότητες προσπέλασης των οχημάτων άμεσης ανάγκης (ασθενοφόρα, πυροσβεστική, άμεση βοήθεια κ.λ.π.) που επιβάλλουν οι λόγοι πολιτικής προστασίας.

5. Η καταλληλότερη καθιέρωση των χρήσεων γης που να συνάδει με τη ζωή και την   παράδοση της γειτονιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου