Κυριακή 14 Απριλίου 2013

Τη μελέτη ανάπλασης ζητούν οι κάτοικοι της Αγίας Τριάδας

Από εφημερίδα: "ΠΑΤΡΙΣ", 9/4/2013

"Ζητούν τη μελέτη ανάπλασης της συνοικίας.

Περιβαλλοντικός Σύλλογος Αγίας Τριάδας.

Αποφασισμένα να κλιμακώσουν την πίεση προς τη Λότζια προκειμένου να θεσμοθετηθεί επιτέλους η μελέτη ανάπλασης της Αγίας Τριάδας εμφανίζονται τα μέλη του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Αγ. Τριάδας, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχει ούτε λόγος ούτε χρόνος να εξακολουθήσει αυτή η απίστευτη αναβλητικότητα σε ένα ζήτημα κορυφαίας σημασίας.

Τα μέλη του συλλόγου στην τελευταία γενική συνέλευση που πραγματοποίησαν αποφάσισαν να εντείνουν με κάθε τρόπο τις προσπάθειες τους, προκειμένου προχωρήσει η έγκριση τροποποίησης του ρυμοτομικού που βρίσκεται στην τελική φάση του.

Στη διάρκεια της συζήτησης, το βασικό θέμα που αναδείχτηκε ήταν η σημαντική προώθηση της έγκρισης της μελέτης ανάπλασης που επιτεύχθηκε με την επίμονη και την αποτελεσματική παρέμβαση του συλλόγου στις υπηρεσίες των Υπουργείων, όπου ήταν "ξεχασμένη" για χρόνια (από Νοέμβρη 2009) στα γρανάζια της γραφειοκρατίας.

Όπως είναι γνωστό, η μελέτη ανάπλασης της παλιάς πόλης έχει κυριολεκτικά περάσει από συμπληγάδες, καθώς από τη μια η πολυπλοκότητα των διαδικασιών έγκρισης, αλλά κυρίως η χαρακτηριστική αναβλητικότητα της δημοτικής Αρχής να στηρίξει ουσιαστικά το μεγάλο έργο της ανάπλασης έχουν ως αποτέλεσμα μια ολόκληρη περιοχή σήμερα να βουλιάζει στην εγκατάλειψη και την παρακμή. Και μάλιστα όλα αυτά συμβαίνουν σε μια περιοχή, για την οποία η δημοτική Αρχή δεσμεύτηκε πολιτικά ότι θα θέσει σε προτεραιότητα την έγκριση του ρυμοτομικού σχεδίου…Ωστόσο παρά τις πολιτικές δεσμεύσεις της Λότζια, η μελέτη έχει “βαλτώσει” εδώ και χρόνια και η όποιας μορφής προώθησή της συνδέεται αποκλειστικά και μόνο με τις πιέσεις που ασκεί ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Αγ. Τριάδας.

Νέες κατεδαφίσεις…

Η δημοτική Αρχή είναι πολιτικά έκθετη για τους χειρισμούς της καθώς την ίδια στιγμή που δεν προχωρά την περίφημη μελέτη ανάπλασης, δρομολογεί νέες κατεδαφίσεις κτιρίων, αδειάζοντας το ιστορικό κέντρο από κτίσματα που συνθέτουν τον οργανικό ιστό του. Με την τρόπο αυτό πρακτικά ακυρώνεται το περιεχόμενο της μελέτης ανάπλασης, αφού στο τέλος με τους ρυθμούς των κατεδαφίσεων δεν θα υπάρχει… αντικείμενο ανάπλασης.

Το όλο θέμα αναμένεται να συζητηθεί στην σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, που καλείται να εγκρίνει μια δαπάνη της τάξεως των 300.000 ευρώ, τα οποία θα δαπανηθούν για “κατεδαφίσεις και επισκευές ρυμοτομούμενων και επικινδύνως ετοιμόρροπων κτισμάτων εντός των διοικητικών ορίων του Ηρακλείου” μέρος των οποίων αφορά και σε κτίσματα της παλιάς πόλης συνολικά.
“Θύματα” των κατεδαφίσεων αυτών θα είναι κυρίως μικρές ιδιοκτησίες, που συνθέτουν τον ιστορικό ιστό της εντός των τειχών πόλης, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι χάνονται για πάντα κτίρια, που αποτελούν “ζωντανή” μνήμη της ιστορικής διαδρομής του Ηρακλείου. "



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου