Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

Αγία Τριάδα: "Όχι άλλο αίμα στα χαλάσματα"



Από : "Νέα Κρήτη", 14/2/2011


"Αστραπιαία για να μη χαθεί άλλη ζωή στην Αγία Τριάδα του Ηρακλείου - μετά τη συγκλονιστική υπόθεση του θανάτου του οκτάχρονου Αλβανού που έπεσε σε πηγάδι παλιού σπιτιού και βρήκε τραγικό θάνατο - λειτούργησε ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος, που από το βράδυ της Παρασκευής μέχρι και χθες πρόλαβε και έκανε την πρώτη καταγραφή των επικινδύνως ετοιμόρροπων κτισμάτων, ετοιμάζοντας φάκελο με φωτογραφίες και στοιχεία για τις αρμόδιες Αρχές. Υπάρχουν και "περιμένουν" 300 χιλιάδες ευρώ για την εργολαβία αυτή, όπως διαβεβαίωσε τους κατοίκους της περιοχής ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ηρακλείου Κώστας Καμπανός.

Αυτό που μένει από σήμερα είναι η άμεση δρομολόγηση των κατεδαφίσεων ή των συντηρήσεων κτηρίων ανάλογα με την κατάσταση και το χαρακτηρισμό τους, ενώ με απόλυτο τρόπο συμπαραστάτης και πρωτοπόρος στην εφαρμογή του νόμου για την προστασία της ανθρώπινης ζωής έχει ταχθεί και ο ίδιος ο εισαγγελέας Ηρακλείου Νίκος Μαρκάκης, εκφράζοντας την προσωπική του ευαισθησία.
Πάνω από 1.230 πηγάδια

«Όχι άλλο αίμα στα χαλάσματα. Όχι άλλους πνιγμούς στα πηγάδια των ερειπίων της Αγίας Τριάδας», βροντοφώναξαν στη συνάντηση που είχαν την Παρασκευή με τον εισαγγελέα και τους εκπροσώπους των φορέων οι κάτοικοι της περιοχής, που συμφώνησαν ότι για την ανάπλαση της Αγίας Τριάδας δεν υπάρχει άλλος δρόμος πέρα από αυτόν που έχει ξεκινήσει με την μελέτη Πανταζή από το 1997. Ζήτησαν όμως να ληφθεί μέριμνα για ετοιμόρροπα και για πηγάδια. Όπως μάλιστα τονίστηκε, πάνω από 1.230 πηγάδια έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα σε Αγία Τριάδα, Άγιο Μηνά και Βίγλα.

«Φανταστείτε πόσα άλλα είναι εκείνα που δεν έχουν ακόμα καταγραφεί. Τουλάχιστον το 80% των σπιτιών της παλιάς πόλης διαθέτει πηγάδια, αφού πριν από 100 χρόνια οι κάτοικοι τα άνοιγαν στις αυλές των κατοικιών τους για να μπορέσουν να επιβιώσουν. Και τα τελευταία χρόνια, με την εγκατάλειψη των σπιτιών τους, αφήνουν πίσω τους παγίδες θανάτου», λέει στη "Ν. Κρήτη" ο αντιπρόεδρος του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Αγίας Τριάδας Γιώργος Αμαριωτάκης.

Σε ό,τι αφορά τα κτίσματα, ο κ. Αμαριωτάκης μας είπε χθες ότι άλλα είναι ετοιμόρροπα και επικίνδυνα και πρέπει να κατεδαφιστούν αμέσως και άλλα "σηκώνουν" παρεμβάσεις. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να βρεθούν πρώτα οι ιδιοκτήτες τους και να γίνει γρήγορα ό,τι γίνει, πριν θρηνήσουμε κι άλλα θύματα της εγκληματικής αδιαφορίας όσων εμπλέκονται στην υπόθεση αυτή. "



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου