Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

Αγωνία για την τύχη της Αγίας Τριάδας!


Από : "ΠΑΤΡΙΣ", 12/2/2011


"Να μπει τέλος στην υποβάθμιση ζητούν οι κάτοικοι

Της Λίλιαν Δαφερμάκη

Προ των ευθυνών τους έθεσαν οι κάτοικοι της Αγίας Τριάδας τους φορείς που συνδέονται με την εγκατάλειψη μιας από τις ιστορικότερες συνοικίες της πόλης, στη διάρκεια ευρείας σύσκεψης που διοργάνωσαν στην οποία συμμετείχαν ο Εισαγγελέας Ηρακλείου, οι αντιδήμαρχοι Μ. Βασιλάκης Αγγ. Σχοιναράκη, Β. Κλάδος, Κ.Καμπανός, ο αστυνομικός διευθυντής, εκπρόσωποι του συλλόγου αρχιτεκτόνων και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Η προγραμματισμένη πριν από αρκετό καιρό σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στη σκιά του τραγικού θανάτου νεαρού αγοριού σε πηγάδι της περιοχής, που έχει προκαλέσει βαθειά οδύνη στους κατοίκους οι οποίοι σε όλους τους τόνους ζήτησαν να τεθεί επιτέλους φραγμός στην υποβάθμιση της περιοχής.

Τόσο τα μέλη του περιβαλλοντικού συλλόγου της Αγίας Τριάδας, όσο και στο σύνολο τους οι κάτοικοι, ξεκαθάρισαν ότι η τοπική ανάπτυξη της περιοχής περνά μέσα από την εφαρμογή της μελέτης ανάπλασης της παλιάς πόλης, που είναι μονόδρομος, προκειμένου να αναδειχτεί η ιστορική αυτή συνοικία του Ηρακλείου, που σήμερα «βουλιάζει» στην υποβάθμιση.

Οι κάτοικοι μίλησαν με ιδιαίτερα περιγραφικό τρόπο για το πόσο υποβαθμισμένη είναι η καθημερινότητα τους, σε μια περιοχή με παλιά γερασμένα κτήρια, που κάποια από αυτά είναι και επικίνδυνα για τη δημόσια ασφάλεια. Μίλησαν για τα προβλήματα καθαριότητας που αντιμετωπίζουν, αλλά και για την απουσία δικτύων κοινής ωφέλειας που υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής τους.
Οι κάτοικοι της περιοχής έθεσαν τους εκπροσώπους του δήμου προ των ευθυνών του, για την αναβλητικότητα των 14 ετών στην εφαρμογή της μελέτης ανάπλασης της περιοχής, αφήνοντας μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις υπαινιγμούς σε σχέση με σκοπιμότητες που πιθανόν υπάρχουν στην κωλυσιεργία αυτή…
«Υπάρχει κάποιο αόρατο χέρι που κρατά τη μελέτη, και δεν προχωρά» σχολίασε κάτοικος της περιοχής, δήλωση που προκάλεσε την άμεση παρέμβαση του Εισαγγελέα, ο οποίος απάντησε με νόημα. «…Ποιο είναι αυτό το χέρι; Εγώ θα το κόψω…» ξεκαθαρίζοντας ευθέως τις προθέσεις του να στηρίξει την προσπάθεια ανάπλασης, ενώ παράλληλα δήλωσε ότι θα αναλάβει προσωπικά πρωτοβουλία, για να βρεθεί λύση σε σχέση με τα ετοιμόρροπα της περιοχής.

Όπως είπε με διαδικασίες ταχύτατες, σε συνεργασία με τον περιβαλλοντικό σύλλογο και την τεχνική υπηρεσία του δήμου, θα προχωρήσει άμεσα στην κατεδάφιση των κτισμάτων που έχουν κριθεί επικινδύνως ετοιμόρροπα και αποτελούν απειλή για την δημόσια ασφάλεια. «Για μένα προέχει η ανθρώπινη ζωή» υπογράμμισε με νόημα.
Από την πλευρά της Λότζια ανακοινώθηκε για μια ακόμα φορά ότι θα προχωρήσει άμεσα η εκτέλεση της εργολαβίας για την κατεδάφιση των επικινδύνως ετοιμορρόπων στην περιοχή, ενώ σε σχέση με την πορεία υλοποίησης της μελέτης ανάπλασης, τονίσθηκε ότι υπάρχουν δυσκολίες και καθυστερήσεις για τις οποίες δεν ευθύνεται ο δήμος.
Όπως τονίσθηκε χθες, η μελέτη είναι στο υπουργείο Πολιτισμού το οποίο θα πρέπει να εξετάσει τη μελέτη και να κάνει τις παρατηρήσεις του.
Παράλληλα ξεκαθαρίστηκε ότι η διαδικασία των εγκρίσεων της μελέτης δεν μπορεί να ολοκληρωθεί από τη μια μέρα στην άλλη, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι η μελέτη δεν μπορεί άμεσα να εφαρμοστεί.
Από την πλευρά τους οι κάτοικοι αφού άσκησαν πιέσεις προκειμένου ο δήμος να λειτουργήσει πιεστικά στην ωρίμανση των διαδικασιών έγκρισης της μελέτης, τόνισαν ότι θα πρέπει να υπάρξουν κάποια μεσοπρόθεσμα μέτρα, μέχρι να ξεκινήσει η εφαρμογή της.

Από την πλευρά των αρχιτεκτόνων τοποθετήθηκε η εκπρόσωπος του συλλόγου Π. Παναντωνίου, η οποία αφού υπογράμμισε την ανάγκη υλοποίησης του σχεδίου ανάπλασης της παλιάς πόλης, που όπως είπε αποτελεί προϋπόθεση για την τοπική ανάπτυξη, τόνισε με νόημα ότι η σημερινή εγκατάλειψη της Αγίας Τριάδας, είναι αποτέλεσμα της κωλυσιεργίας που υπάρχει στην υλοποίηση της μελέτης Πανταζή.
Για τις εμπλοκές που υπάρχουν στην εφαρμογή της τόνισε ότι υπάρχουν ευθύνες σε πολλά επίπεδα, ενώ υπογράμμισε ότι αυτό που προέχει είναι μέχρι να προχωρήσει η υλοποίηση της να μην γίνουν παρεμβάσεις που θα αντιστρατεύονται και τελικά θα απαξιώνουν την ίδια τη μελέτη… "


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου