Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

Κήρυξη τμήματος της Αγ. Τριάδας ως Ιστορικού Τόπου

Με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού κηρύχτηκε ως Ιστορικός Τόπος ένα τμήμα της Αγ. Τριάδας. Το τμήμα αυτό περικλείεται από ωρισμένες οδούς, που φαίνονται πάνω σε τοπογραφικό διάγραμμα, το οποίο από παράλειψη δεν έχει επισυναφθεί στο ΦΕΚ 345/ΑΑΠ/2014  όπου δημοσιεύτηκε η απόφαση. 
Μετά τις δικές μας επισημάνσεις στο Υπουργείο, θα γίνει ορθή επανάληψη του ΦΕΚ.
Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά από γνωμοδότηση της μικτής επιτροπής (ΚΑΣ-ΚΣΝΜ) στις 11-7-2013 μετά από εισήγηση της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων του Ηρακλείου από το 2011.
Η απόφαση ελήφθη με πλειοψηφία και όχι με ομοφωνία. Μειοψήφησαν κυρίως μέλη - εκπρόσωποι του ΥΠΕΚΑ.
Εμείς είχαμε εκφράσει τις ενστάσεις με τα εξής επιχειρήματα.
α) Το Ηράκλειο όλο είναι χαρακτηρισμένο από το 1965 ως αρχαιολογικός τόπος.
β) Με το υπό τροποποίηση Ρυμοτομικό Σχέδιο της Αγίας Τριάδας (πρόσφατη τελική      Γνωμοδότηση του ΚΕΣΥΠΟΘΑ, καθιερώνονται και διαδικασίες διπλών ελέγχων (Πολεοδομίας - Αρχαιολογίας) αλλά και μορφολογικά στοιχεία τέτοια που καλύπτουν στο μέγιστο βαθμό αυτά που με την κήρυξη ως Ιστορικού Τόπου θέλει να εξασφαλίσει το Υπουργείο και
γ) Διότι με τους πρόσθετους περιορισμούς της κήρυξης η έκδοση οικοδομικής άδειας γίνεται ένας Γολγοθάς αποτρεπτικός στην προσπάθεια του όποιου ιδιοκτήτη θελήσει να αντικαταστήσει το παλιό και ερειπωμένο σπίτι του, που στις περισσότερες περιπτώσεις έχει εγκαταλείψει διότι με το υφιστάμενο από το 1936 Ρυμοτομικά ερρυμοτομείτο και το έχανε. 
Παραθέτουμε εδώ την απόφαση του Υπουργείου.



                 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου