Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

Δημοσίευμα της εφημερίδας "ΠΑΤΡΙΣ" χθες 15/4/2014


Σήμερα στο ΚΑΣ η μελέτη για την Αγία Τριάδα
Της Λίλιαν Δαφερμάκη



Τελευταία ευκαιρία για να αναβαθμιστεί η περιοχή

Αποφασισμένοι να ασκήσουν τη μέγιστη δυνατή πίεση, προκειμένου να διεκδικήσουν από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) που συνεδριάζει αργά απόψε το βράδυ να εγκρίνει επιτέλους την πολύπαθη μελέτη ανάπλασης της Αγίας Τριάδας, εμφανίζονται τα μέλη του Περιβαλλοντικού Συλλόγου της περιοχής. 

Στη συνεδρίαση θα συμμετέχει και αντιπροσωπεία του Δήμου Ηρακλείου με επικεφαλής τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Μανόλη Βασιλάκη, ο οποίος εκτιμά ότι εάν δεν προκύψουν παρατηρήσεις τέτοιες που να αλλάζουν θεαματικά το περιεχόμενο της μελέτης και να απαιτείται και νέα ανάρτηση, ανοίγει ο δρόμος ώστε η μελέτη να οδηγηθεί προς θεσμοθέτηση. 

Από την πλευρά τους πάντως οι κάτοικοι της Αγίας Τριάδας δια μέσω του συλλόγου τους ετοιμάζονται να στείλουν τελεσίγραφο στα μέλη του ΚΑΣ ότι δεν είναι διατεθειμένοι να δεχτούν η μελέτη να γίνει για μια φορά ακόμα “μπαλάκι” μεταξύ των υπουργείων, καθώς αναβολή στην αναβολή οδηγείται σε ένα σκηνικό απόλυτης κατάρρευσης μια από τις πιο ιστορικές συνοικίες της πόλης. 

Με επιστολή του την οποία έχουν ήδη αποστείλει προς την πρόεδρο του ΚΑΣ, σε αυστηρό ύφος ξεκαθαρίζουν ότι “θα είναι ντροπή να ξαναγίνει το θέμα μπαλάκι ανάμεσα στα δύο Υπουργεία (σ.σ. Περιβάλλοντος και Πολιτισμού. Ήδη έχουν περάσει 4,5 χρόνια από την πρώτη απόφαση του ΚΣΧΟΠ το Νοέμβρη του 2009. Κάθε επιπλέον καθυστέρηση είναι απαράδεκτη. Ο Σύλλογος, όπως κάθε φορά, θα παραστεί δια του εκπροσώπου του και θα κάνει παρέμβαση, απαιτώντας από το Συμβούλιο να τελειώσουν επιτέλους με αυτό το θέμα”.

Όπως είναι γνωστό, είναι η πρώτη φορά που το υπουργείο Πολιτισμού και Περιβάλλοντος έχουν πλησιάσει τόσο κοντά στις απόψεις τους σε σχέση με το πώς θα πρέπει να προχωρήσει το σχέδιο ανάπλασης της Αγίας Τριάδας. 

Όλα αυτά δρομολογούνται μετά από ένα ιδιότυπο διάλογο παρατηρήσεων, παρεμβάσεων - τροποποιήσεων, της περίφημης μελέτης ανάπλασης, ανάμεσα στο υπουργείο Πολιτισμού και το υπουργείο Περιβάλλοντος που μετρά τέσσερα χρόνια, τα οποία κύλησαν στην πλάτη μιας περιοχής, που βουλιάζει στην εγκατάλειψη, την απομόνωση και την παρακμή, περιμένοντας εδώ και 20 χρόνια την εφαρμογή του σχεδίου ανάπλασης, που θα δώσει το “φιλί της ζωής” στην ιστορική συνοικία. 


Τα τέσσερα αυτά χρόνια απαριθμούν μόνο το τελευταίο επεισόδιο του διαλόγου, που εστίασε σε μια σειρά από ζητήματα που αφορούν κυρίως στους όρους δόμησης, τα οποία θα μπορούσαν να έχουν λυθεί, με συνοπτικές διαδικασίες, εάν ο Δήμος Ηρακλείου είχε ασκήσει τις πιέσεις που όφειλε στα αρμόδια υπουργεία, για να καταλήξουν επιτέλους σε μια κοινή απόφαση σε σχέση με την περίφημη μελέτη για την εφαρμογή της οποίας έχει δεσμευτεί πολιτικά η δημοτική Αρχή, με χαρακτηριστική ανακολουθία λόγων και πράξεων… Οι όποιες παρεμβάσεις του Δήμου, παρά τις γενναιόδωρες θεωρητικές δεσμεύσεις του, είναι αποσπασματικές σε αντίθεση με τον Περιβαλλοντικό Σύλλογο Αγίας Τριάδας, που έχει πάρει στις πλάτες του το μεγάλο αυτό θέμα και καταβάλλει ένα απίστευτο αγώνα δρόμου, που περνά από τις συμπληγάδες των εμπλεκόμενων υπουργείων. 

Τι αλλάζει στη μελέτη με βάση τις παρατηρήσεις που έχουν γίνει

Όπως προκύπτει το υπουργείο Πολιτισμού ( που έχει και τον πρώτο λόγο σε σχέση με την υλοποίηση της μελέτης, καθώς η Αγία Τριάδα όπως και ολόκληρη η παλιά πόλη είναι χαρακτηρισμένη ως αρχαιολογικός χώρος) εμφανίζεται κατηγορηματικό σε σχέση με το ύψος των κτιρίων, ξεκαθαρίζοντας μεταξύ άλλων ότι σε δρόμους με μέγιστο πλάτος 6 μ. το ύψος των κτιρίων θα εξαντλείται στους δύο ορόφους. Γενικότερα στο θέμα των συντελεστών δόμησης υπάρχει μια αυστηρότητα από την πλευρά του υπουργείου Πολιτισμού, που επιμένει στη στρατηγική αυτή, για να διασώσει και να αναδείξει όλο τον ιστορικό πυρήνα της Αγίας Τριάδας όπου υπάρχουν κτίσματα της βαλκανικής αρχιτεκτονικής, νεοκλασικά, λαϊκά νεοκλασικά λαϊκής αρχιτετονικής…

Αντίθετα το υπουργείο Περιβάλλοντος δείχνει μεγαλύτερο χαλαρότητα σε σχέση με το ύψος των κτιρίων, και επικαλούμενο τον νέο οικοδομικό κανονισμό, υποστηρίζει ότι ανάλογα με το πλάτος του δρόμου και τις προσόψεις των κτιρίων θα πρέπει να προσδιορίζεται και ο αριθμός των ορόφων. 

Την ίδια στιγμή, με βάση τον τρόπο που αποκρυσταλλώνεται η μελέτη, μπαίνει φρένο στις ρυμοτομήσεις, ενώ παράλληλα σώζεται το 90% των ιδιοκτησιών. Ακόμα είναι σημαντικό το γεγονός ότι όλα τα προ του 36 ακίνητα θεωρούνται άρτια και οικοδομήσιμα. Σε σχέση με τις χρήσεις γης, χαρακτηρίζεται περιοχή γενικής κατοικίας και διατηρείται ο παραδοσιακός χαρακτήρας της. 

Σε κάθε περιοχή, αυτό το οποίο οι κάτοικοι της περιοχής ζητούν, είναι να δρομολογηθούν και να τρέξουν άμεσα οι διαδικασίες θεσμοθέτησης της μελέτης που είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να διασώσει ένα από τα πιο σημαντικά τμήματα της παλιάς πόλης, που εξακολουθεί να “αντιστέκεται” και να παραμένει όρθιο (κυρίως χάρη στη... φιλοτιμία του), καθώς κατάφερε να επιβιώσει παρά τις εκτεταμένες επιχειρήσεις κατεδαφίσεων λόγω ετοιμορροπίας, που δρομολόγησε η Λότζια. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου