Τρίτη 6 Αυγούστου 2013

Πιο κοντά τα υπουργεία για την ανάπλαση της Αγίας Τριάδας.

Από εφημερίδα "ΠΑΤΡΙΣ", 5/8/2013

Της Λίλιαν Δαφερμάκη

Στα χέρια του Δήμου Ηρακλείου και του υπουργείου Πολιτισμού παρέδωσε το Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων ( ΣΥΠΟΘΑ) την πρόταση του σε σχέση με την πολύπαθη μελέτη της ιστορικής περιοχής της Αγίας Τριάδας, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει περάσει από σαράντα κύματα, αφού οι ρυθμοί έγκρισης της είναι προκλητικά αργοί. Το “μπαλάκι” μεταφέρεται τώρα στο υπουργείο Πολιτισμού, που με τη σειρά του θα πρέπει να κάνει τις παρατηρήσεις του, να τις εναρμονίσει με τις αντίστοιχες προτάσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος, ώστε να προκύψει μια ολοκληρωμένη πρόταση για την ανάπλαση της Αγίας Τριάδας, που εδώ και τόσα χρόνια βαλτώνει στην εγκατάλειψη και την παρακμή από τα συσσωρευμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει.


Η “Π” παρουσιάζει σήμερα τα πιο σημαντικά στοιχεία των παρατηρήσεων του υπουργείου Περιβάλλοντος, τα οποία αφορούν στην πολεοδομική οργάνωση της περιοχής σε σχέση με τους συντελεστές δόμησης, τις χρήσεις γης και τους οικοδομικούς περιορισμούς που τίθενται.

Την ίδια στιγμή ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος της Αγίας Τριάδας, που έχει δώσει μεγάλες μάχες για την προώθηση της μελέτης απευθύνει έκκληση σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να μην κάνουν για άλλη μια φορά “μπαλάκι” τη μελέτη ανάπλασης της περιοχής.

Το αίτημα για τη θεσμοθέτηση της μελέτης, τίθεται επιτακτικά από την τοπική κοινωνία, που βιώνει με τον πιο οδυνηρό τρόπο, το σκηνικό που δημιουργούν τα κτίρια που «γερνούν» και βαραίνουν επικίνδυνα και μαζί τους καταστρέφεται η πλούσια ιστορική κληρονομιά του τόπου μας, όπως αυτή επιβιώνει μέχρι σήμερα μέσα από τα παλιά κτίσματα του ιστορικού ιστού. Δεκάδες σπίτια της περιοχής βρίσκονται στα πρόθυρα της κατάρρευσης και άλλα μετατρέπονται σε χωματερές, την ίδια στιγμή που υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην αποκομιδή των σκουπιδιών και την αποχέτευση. Και πάνω από όλα κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει ότι στα συντρίμμια της ιστορικής αυτής περιοχής γράφτηκε ο τραγικός επίλογος της ζωής ενός οκτάχρονου αγοριού, που χάθηκε μέσα σε ένα αφύλακτο πηγάδι, αποτελώντας παγίδα ανάμεσα στις τόσες άλλες που καιροφυλακτούν μέσα στα ερείπια και την εγκατάλειψη του ιστορικού οικισμού.
Τι προβλέπει η πρόταση του υπουργείου Περιβάλλοντος για την Αγία Τριάδα.



Η πρόταση του υπουργείου σε σχέση με τους όρους δόμησης, που είναι ένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα της πολεοδομικής οργάνωσης της περιοχής, αναπτύσσεται σε δύο επίπεδα. Το πρώτο αφορά στους συντελεστές δόμησης περιμετρικά του οικισμού, όπως αυτός περικλείεται από τις οδούς Λεωφ. Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, Σοφοκλή Βενιζέλου, Καλοκαιρινού, Γιαμαλάκη. Στις περιοχές αυτές το υπουργείο προτείνει, για τα οικόπεδα μέχρι 180,00 τ.μ. ο συντελεστής δόμησης να είναι 1,8. Αντίστοιχα για τα οικόπεδα που ξεπερνούν τα 180,00 τ.μ. ο συντελεστής δόμησης θα φτάνει το 1,4. Επίσης προτείνει ως επιτρεπόμενο μέγιστο ύψος τα 11,0 μ. και ο μέγιστος αριθμός ορόφων να είναι τρεις.

Σε ό,τι αφορά τους όρους δόμησης στο εσωτερικό του οικισμού της Αγίας Τριάδας, καταρχήν είναι σημαντικό το γεγονός ότι το υπουργείο έκρινε - μετά και από σχετική πρόταση του Περιβαλλοντικού Συλλόγου - ότι όλα τα κτίσματα τα οποία είναι χτισμένα πριν το 1936 χαρακτηρίζονται άρτια ως έχουν. Αυτή η εξέλιξη είναι πολύ σημαντική, διότι πρακτικά δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους κατόχους μικρών ιδιοκτησιών να μπορούν να τις αξιοποιήσουν, χωρίς να είναι αναγκασμένοι να αναζητήσουν γειτονικά οικόπεδα για να τις συνενώσουν, προκειμένου το ακίνητο τους να αποκτήσει αρτιότητα. Με τον τρόπο αυτό διατηρείται και ενισχύεται και ο παραδοσιακός χαρακτήρας της περιοχής που σήμερα πλήττεται βάναυσα από το υφιστάμενο σχέδιο πόλης…

Επίσης το υπουργείο προβλέπει την εφαρμογή κλιμακωτού συντελεστή δόμησης, ο οποίος διαμορφώνεται ως εξής: Για τα οικόπεδα μέχρι 100 τ.μ. ο συντελεστής δόμησης φτάνει το 1,6. Αντίστοιχα για τμήμα οικοπέδου άνω των 100 τ.μ. έως 200 τ.μ. ο συντελεστής δόμησης φτάνει το 1,4. Επίσης για τμήμα οικοπέδου άνω των 200 τ.μ. ο συντελεστής δόμησης φτάνει το 1,2.

Σε σχέση με το επιτρεπόμενο μέγιστο ύψος είναι τα 11μ. ( με προσαύξηση 1,50 μ. σε περίπτωση κατασκευής στέγης).

Οι προδιαγραφές που δίνει το υπουργείο σε σχέση με τις όψεις των κτιρίων κινούνται στη λογική ότι τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν στην εξωτερική επιφάνεια, θα πρέπει να συνάδουν με τα χαρακτηριστικά των υφιστάμενων παραδοσιακών γειτονιών και των γειτονικών κτιρίων. Οι στέγες θα κατασκευάζονται με τα παραδοσιακά πρότυπα, θα έχουν κλίσεις από 24% έως 27% και οι τυχόν προεξοχές δεν θα ξεπερνούν τα 0,40μ. Στη στέγη επιτρέπεται η κατασκευή καπνοδόχου μέχρι 2,00μ. Επιτρέπεται η κατασκευή παραδοσιακών κλειστών εξωστών ( σαχνισιών), ανοιχτών εξωστών με μέγιστο πλάτος 1,20 στην πρόσοψη του κτιρίου. Το μήκος κάθε εξώστη δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 5,00 μ. και η ελάχιστη απόσταση από τα άκρα του οικοπέδου ή τις γωνίες των κτιρίων να είναι τουλάχιστον 1μ. Τέλος, απαγορεύονται οι γωνιακοί εξώστες, και οι γωνιακοί ημιυπαίθριοι χώροι. Ειδικότερα η διαμόρφωση των ημιυπαίθριων χώρων στην πρόσοψη και τις πλάγιες όψεις του κτηρίου, είναι δυνατή μόνο όταν εναρμονίζονται με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του άμεσου πολεοδομικού περιβάλλοντος του ακινήτου.
Στο σύνολο της Αγίας Τριάδας, απαγορεύεται η μεταφορά συντελεστή δόμησης, ως χώρου υποδοχής συντελεστή δόμησης. Τα οικόπεδα που είναι μικρότερα των 180τ.μ. δεν υποχρεούνται την εξασφάλιση των απαιτούμενων χώρων στάθμευσης, αλλά δύνανται να αποδίδουν το αντίστοιχο χρηματικό ποσό στο δήμο, για την κατασκευή δημοτικών σταθμών αυτοκινήτων. Είναι σημαντικό επίσης να σημειωθεί ότι η κατασκευή νέων οικοδομών, και υπόγειων χώρων στάθμευσης θα εξαρτάται από την ύπαρξη ή μη αρχαίων στα συγκεκριμένα οικόπεδα και για το λόγο αυτό θα πραγματοποιούνται ανασκαφικοί έλεγχοι από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού πριν από την υποβολή της οριστικής αρχιτεκτονικής μελέτης για τη χορήγηση οικοδομικής άδειας.


Χρήσεις γης

Η πρόταση του υπουργείου προσδιορίζει τις χρήσεις γης ανά πολεοδομική ενότητα. Έτσι στην περιοχή του πολεοδομικού κέντρου της Αγ. Τριάδας απαγορεύεται οι δραστηριότητες που αφορούν σε εμπορικά καταστήματα άνω των 600τ.μ., αλουμινοκατασκευές – σιδηροκατασκευές, κατασκευές κουφωμάτων, επισκευές μηχανημάτων, εργοστάσια κατασκευής και εμπορίας οικιακών ψυγείων, επισκευές αυτοκινήτων, φανοποιεία- βαφεία, εξατμίσεις, βιοτεχνίες σαπουνοποιίας ελαίου, επισκευής μοτοποδηλάτων και πρατήρια βενζίνης. Στο τοπικό κέντρο Αγίας Τριάδας απαγορεύονται ξενοδοχεία δυναμικότητας άνω των 100 κλινών, εμπορικά καταστήματα μικτής επιφάνειας 200 τ.μ., κέντρα διασκέδασης, μπαρ και επαγγελματικά εργαστήρια με αλουμινοκατασκευές – σιδηροκατασκευές, κατασκευές κουφωμάτων, επισκευές αυτοκινήτων φανοποιεία βαφεία, εξατμίσεις… Ο ίδιες απαγορεύσεις τίθενται και στην περιοχή του ειδικού πολεοδομικού κέντρου, όπως και στην περιοχή γενικής κατοικίας.


Η θέση του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Αγίας Τριάδας.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο εκπρόσωπος του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Αγίας Τριάδας, ο οποίος παρακολουθεί την εξέλιξη της πορείας υλοποίησης της μελέτης, Συμεών Χούπας, οι παρατηρήσεις του υπουργείου κινούνται σε θετική κατεύθυνση. “Έγιναν δεκτές πολλές από τις παρατηρήσεις του Συλλόγου, ωστόσο υπάρχουν διαφωνίες σε αρκετά ζητήματα, τα οποία αφορούν κυρίως στους συντελεστές δόμησης. Σε κάθε περίπτωση το κορυφαίο ζήτημα σε αυτή τη φάση είναι η μελέτη να μην γίνει για άλλη μια φορά μπαλάκι ανάμεσα στα υπουργεία, να επιταχυνθεί η διαδικασία έγκρισής της, διότι μέσα από αυτή τίθενται οι όροι και οι προϋποθέσεις προκειμένου η ιστορική περιοχή της Αγίας Τριάδας να καταφέρει να ανασυνταχθεί, να αναπτυχθεί και να γίνει ένας τόπος πραγματικά βιώσιμος για τους κατοίκους της”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου