Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Πρώτο βήμα για ανάπλαση της Αγ. Τριάδας.

Από εφημερίδα "ΠΑΤΡΙΣ", 2/6/2011

Της Λίλιαν Δαφερμάκη

Με συγκρατημένη αισιοδοξία αναμένει η Λότζια την απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) για τη μελέτη ανάπλασης της Αγίας Τριάδας, που συζητήθηκε προχθές το βράδυ, ενώ την ίδια στιγμή πανηγυρίζει για την απόφαση που πάρθηκε βάσει της οποίας ο χαρακτηρισμός του Ηρακλείου ως αρχαιολογικού χώρου περιορίζεται πλέον στην εντός των τειχών πόλη. Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί την απελευθέρωση της οικοδομικής δραστηριότητας στις περιοχές του προκαποδιστριακού Δήμου Ηρακλείου, από τον έλεγχο των αρχαιολογικών υπηρεσιών, που ήταν επιβεβλημένος βάσει μιας απόφασης του 1965, που χαρακτήριζε το Ηράκλειο ως αρχαιολογικό χώρο.




Η μελέτη ανάπλασης της Αγίας Τριάδας

Στην πολύωρη συζήτηση που έγινε προχθές το βράδυ στο ΚΑΣ τα μέλη του Αρχαιολογικού Συμβουλίου κράτησαν «σκληρή γραμμή» σε σχέση με τη μελέτη ανάπλασης της Αγίας Τριάδας, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να διατηρηθούν χαμηλοί συντελεστές δόμησης και να υπάρξει περιορισμός στις χρήσεις γης. Τα μέλη του ΚΑΣ συζήτησαν κεκλεισμένων των θυρών για μια ώρα και στη συνέχεια άνοιξαν τις πόρτες τους και στην ηρακλειώτικη αντιπροσωπεία με την οποία συζήτησαν το όλο θέμα, αφού έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν θα περιμένουν το υπουργείο Περιβάλλοντος για να καταλήξουν στις θέσεις τους για το περιεχόμενο της μελέτης. Λίγο μετά τις 9.20 το βράδυ, έγινε δεκτή από το ΚΑΣ η αντιπροσωπεία του Δήμου Ηρακλείου με επικεφαλής τον αντιδήμαρχο Μ. Βασιλάκη, και τον υπεύθυνο του τμήματος της παλιάς πόλης Γ.Φουρναράκη, στην οποία συμμετείχε η πρόεδρος του συλλόγου αρχιτεκτόνων Φ.Κουτσουμπού και αντιπροσωπεία του περιβαλλοντικού συλλόγου της περιοχής. Επίσης παρόντες ήταν οι βουλευτές Φ.Παρασύρης και Μ. Σκραφνάκη, που επίσης παρακολουθούν στενά την εξέλιξη της υπόθεσης.

Το αίτημα που διατύπωσε ο Δήμος Ηρακλείου, προς το ΚΑΣ, είναι να πάρει μια καταρχήν απόφαση για τη μελέτη και να δώσει μια πίστωση χρόνου στη Λότζια να διαπραγματευτεί με το υπουργείο Περιβάλλοντος κάποια ανοικτά ζητήματα που υπάρχουν σε σχέση με τους όρους δόμησης, τις χρήσεις γης, το ρυμοτομικό και τους μορφολογικούς κανονισμούς της ανάπλασης στην ιστορική περιοχή της Αγίας Τριάδας. Όπως είναι γνωστό, ανάμεσα στο δήμο και το υπουργείο Περιβάλλοντος υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις για όλα τα παραπάνω ζητήματα, για τα οποία ο αντιδήμαρχος Μ.Βασιλάκης εκτιμά ότι μπορεί να βρεθεί μια κοινή συνισταμένη, προκειμένου να προχωρήσει η θεσμοθέτηση της μελέτης. Στο πλευρό του Δήμου Ηρακλείου στάθηκαν και οι βουλευτές Μ.Σκραφνάκη και Φ.Παρασύρης, οι οποίοι επισήμαναν ότι η συννενόηση που θα πρέπει να υπάρξει με το υπουργείο Περιβάλλοντος, θα απεμπλέξει από πιθανές παλινδρομήσεις τη μελέτη ανάπλασης, προκειμένου να μην γίνει όπως είπαν «μπαλάκι» ανάμεσα στις υπηρεσίες των υπουργείων, με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος.

Ωστόσο η κ.Μενδώνη, με πολύ καθαρό τρόπο έστειλε το μήνυμα της ότι το υπουργείο Πολιτισμού έχει την αυτονομία του και δεν θα την απεμπολήσει, όπως τόνισε, για να «υποκύψει» σε κοινή συνισταμένη με το υπουργείο Περιβάλλοντος. Τα μέλη του Κεντρικού Συμβουλίου έδειξαν ότι δεν συμφωνούν σε περισσότερους από 2 ορόφους στην περιοχή της Αργίας Τριάδας και έβαλαν αυστηρότερα όρια σε σχέση με τις χρήσεις γης προκειμένου να διατηρηθεί και να αναδειχτεί ο ιστορικός χαρακτήρας της περιοχής… Πάντως μετά το τέλος της συνεδρίασης σε τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε η κ. Μενδώνη με το δήμαρχο Ηρακλείου, τον αντιδήμαρχο κ. Βασιλάκη και τους βουλευτές, ανέφερε ότι όλες οι παρατηρήσεις που κατέθεσαν, ελήφθησαν υπόψη και αξιολογήθηκαν.

Κάνοντας την αποτίμηση της συζήτησης της μελέτης της Αγίας Τριάδας και εν αναμονή της οριστικής απόφασης του ΚΑΣ ο αντιπρόεδρος του περιβαλλοντικού συλλόγου της περιοχής κ. Γιώργος Αμαριωτάκης, με δηλώσεις του στην «Π» σημειώνει μεταξύ άλλων: «Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι επιτέλους βγήκε από τις καλένδες και μάλιστα μετά από πέντε χρόνια η μελέτη ανάπλασης της Αγίας Τριάδας και ότι τηρήθηκαν οι υποσχέσεις της κ.Μενδώνη μετά την πρώτη συνεδρίαση του ΚΑΣ, ότι το θέμα θα επανεξεταστεί σε δύο μήνες. Η εκτίμηση που υπάρχει σε σχέση με την εξέταση της μελέτης από το ΚΑΣ είναι ότι φαίνεται να καταλήγουμε με πνεύμα συναίνεσης σε οριστική πρόταση. Ωστόσο ο σύλλογος βρίσκεται σε συνεχή επιφυλακή γιατί η διαδρομή μέχρι την τελική έγκριση της μελέτης είναι μακρά καθώς θα πρέπει να ελεγχθεί από το ΥΠΕΚΑ να αναρτηθεί και να ακολουθήσουν τα επόμενα βήματα που ο νόμος ορίζει για τη θεσμοθέτηση της… προσδοκούμε και επενδύουμε στη βοήθεια του δήμου, των βουλευτών και όλων των εμπλεκομένων φορέων, προκειμένου να προχωρήσει η θεσμοθέτηση της μελέτης που αποτελεί προϋπόθεση προκειμένου η ιστορική περιοχή της Αγίας Τριάδας να ξαναβρεί τη χαμένη αίγλη της».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου