Σάββατο 24 Ιουλίου 2010

Συνέντευξη που παραχώρησε ο Προέδρος του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Αγίας Τριάδας στην εφημερίδα "Τόλμη" την Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

"Η οδός Γιαμαλάκη χωρίζει το Ηράκλειο απο τον...Τρίτο Κόσμο"
Της Σοφίας Τσεντελιέρου

Εικόνες πλήρους εγκατάλειψης εξακολουθούν να υπάρχουν στην κεντρικότερη συνοικία του Ηρακλείου. Παρά τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει στην Αγία Τριάδα και την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, με μια βόλτα στα δαιδαλώδη στενά της περιοχής μπορεί κανείς ν' αντιληφθεί ότι χρειάζεται ακόμα πολλή δουλειά.
Μπαλκόνια και ολόκληροι τοίχοι παλιών κτισμάτων βρίσκονται… στον αέρα, θέτοντας σε κίνδυνο τους περαστικούς και τα παιδιά που παίζουν στους δρόμους, εγκαταλελειμμένα σπίτια έχουν γίνει καταφύγιο για αστέγους, οι οποίοι ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες. Ανοιχτά φρεάτια αποτελούν παγίδα για κάθε ανυποψίαστο, αν και η αφόρητη δυσοσμία μπορεί και να τον προειδοποιήσει… Απαραίτητες διανοίξεις έχουν σκαλώσει στο γράμμα του νόμου και η πρόσβαση ασθενοφόρων και οχημάτων της Πυροσβεστικής είναι αδύνατη. Στην περιοχή που έχει ζήσει τον εφιάλτη της πλημμύρας, υπάρχουν σημεία όπου ακόμα και σήμερα συγκεντρώνονται νερά και σε μια πιθανή νεροποντή τα σπίτια θα γεμίσουν και πάλι νερά.
Ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Αγίας Τριάδας καταβάλλει τεράστια προσπάθεια προκειμένου να γίνουν τα απαραίτητα έργα, ώστε οι κάτοικοι να παραμείνουν στα σπίτια τους και να μην αναγκαστούν να μετακομίσουν σε άλλες περιοχές. Το Διοικητικό Συμβούλιο έχει επαφές με τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου, ώστε να λυθούν τουλάχιστον τα ζητήματα πρώτης προτεραιότητας, με μικρά ωστόσο αποτελέσματα. «Ο αντιδήμαρχος Κώστας Μαμουλάκης έχει δείξει έντονο ενδιαφέρον για να βρεθεί λύση, όμως χρειάζεται να γίνουν ολοκληρωμένες παρεμβάσεις» τονίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Αντώνης Κοκκινίδης.
Οι ανάγκες της περιοχής
Οι κάτοικοι της Αγίας Τριάδας ανησυχούν έντονα για τα ετοιμόρροπα κτίρια αλλά και για το ενδεχόμενο να πλημμυρίσει η περιοχή τους. Παράλληλα, ζητούν να γίνουν διανοίξεις σε κομβικά σημεία για λόγους πολιτικής προστασίας. «Δεν λέμε να αλλάξει το Σχέδιο Πόλης, αλλά ν' ανοίξουν δρόμοι» λέει ο κ. Κοκκινίδης, σημειώνοντας ότι πριν λίγες μέρες πήρε φωτιά ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο και το όχημα της Πυροσβεστικής δεν μπορούσε να το προσεγγίσει.
Οι εικόνες εγκατάλειψης διαδέχονται η μία την άλλη. Αυτό, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Αγίας Τριάδας συμβαίνει γιατί οι κάτοικοι δεν έχουν κίνητρα να εργαστούν συλλογικά για την αναβάθμιση της περιοχής. Ο ίδιος προσθέτει: «Μόνο ο Δήμος Ηρακλείου μπορεί να δώσει κίνητρα. Να εντάξει την περιοχή σε κάποιο ευρωπαϊκό πρόγραμμα, όπως το Αστικό Ολοκληρωμένο για την ανάπτυξη των ανατολικών συνοικιών. Δεν υπάρχει πουθενά αντίστοιχο σχέδιο για την Αγία Τριάδα, αν και είναι η πρώτη περιοχή που εντάχθηκε στο urban σαν αστική υποβαθμισμένη». Ορισμένα ώριμα έργα θα μπορούσαν να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ, όπως σημειώνει ο ίδιος. Μεταξύ αυτών είναι και μια μελέτη που εκπόνησε αφιλοκερδώς ο κ. Κοκκινίδης ως αρχιτέκτων μηχανικός, για τον περιβάλλοντα χώρο της εκκλησίας της Αγίας Τριάδας, ώστε να προστεθεί λίγο πράσινο στην περιοχή. «Στην περιοχή μας το πράσινο αφαιρείται, αντί να προσθέτεται. Οπως στο Ευρωπαϊκό Σχολείο, που έκοψαν τους αιωνόβιους ευκαλύπτους. Εμείς προσπαθούμε σαν σύλλογος και ήδη έχουμε φυτέψει ένα πάρκο με δική μας πρωτοβουλία. Ομως, το ποτίζει μια γειτόνισσα με τον κουβά!» λέει χαρακτηριστικά. Πάντως, από τη ΔΕΥΑΗ έχει δοθεί η υπόσχεση ότι θα δημιουργηθεί παροχή για αυτόματο πότισμα στο συγκεκριμένο πάρκο, που δεν είναι το μόνο σημείο όπου γίνονται δεντροφυτεύσεις από κατοίκους και μέλη του Συλλόγου. Ο κ. Κοκκινίδης προσθέτει με νόημα ότι τελικά οι κάτοικοι φυτεύουν δέντρα, έστω και αν κάνουν κάποια παράβαση, αν μπορεί να θεωρηθεί παράβαση το να καθαρίζει κανείς ένα σκουπιδότοπο για να προσθέσει πράσινο.
«Από τη Γιαμαλάκη ξεκινά ο… Τρίτος Κόσμος»
Πριν λίγους μήνες κάτοικοι της Αγίας Τριάδας ζήτησαν την παρέμβαση του εισαγγελέα Πρωτοδικών Ηρακλείου, Νίκου Μαρκάκη, προκειμένου να γίνουν κατεδαφίσεις εγκαταλελειμμένων κτιρίων, τα οποία ήταν ετοιμόρροπα. Η παρέμβασή του ήταν άμεση και ήδη έχουν γίνει αρκετές κατεδαφίσεις.
Ο κ. Κοκκινίδης περιγράφει την κατάσταση λέγοντας: «Οσοι δεν το έχουν δει, δεν το πιστεύουν. Ο κ. Μαρκάκης είδε τα κτίρια να κρέμονται, πήρε μαρτυρίες από κατοίκους που έπεσαν μπαλκόνια στα αυτοκίνητά τους, του μίλησαν για την κοπέλα που τραυματίστηκε από την πτώση του μπαλκονιού. Εκείνος έθεσε την Εφορία Νεοτέρων Μνημείων προ των ευθυνών της, γιατί προβάλλει συνεχώς εμπόδια. Αν η δουλειά του καθενός που θέλει να προσφέρει είναι να κραδαίνει νόμους και να λέει ότι δεν τον νοιάζει τι θα γίνει, είναι απάνθρωπο».
Αυτό που ζητά εναγωνίως η τοπική κοινωνία είναι ν' αναπτυχθεί η ιστορική συνοικία της Αγίας Τριάδας, ώστε να παραμείνουν όλοι στα σπίτια τους. Αυτή τη στιγμή βλέπουν την κατάσταση να χειροτερεύει και να φεύγει ο ένας μετά τον άλλο.
Σ' όλα αυτά προστίθεται και η αδιαφορία ορισμένων κατοίκων της περιοχής, που αρνούνται να συνεργαστούν για τη βελτίωση του βιοτικού τους επιπέδου. Αν και υλοποιείται το νέο πρόγραμμα αποκομιδής των αστικών απορριμμάτων και έχουν μοιραστεί οικιακοί κάδοι, κάποιοι εξακολουθούν να πετάνε σακούλες σκουπιδιών στα πεζοδρόμια και όπου αλλού τους βολεύει. Οσο για τα εγκαταλελειμμένα κτίρια όπου βρίσκουν στέγη άποροι άνθρωποι, ακόμα και ολόκληρες οικογένειες, ο κ. Κοκκινίδης τα χαρακτηρίζει «αποθήκες ψυχών και πραγμάτων», για να προσθέσει ότι «υπάρχουν ακόμα και σπίτια τελείως ακατάλληλα, τα οποία ενοικιάζονται επί σοβαρού αντιτίμου και οι ιδιοκτήτες τους λένε ότι κάνουν κοινωνική προσφορά. Ούτε ζώα δεν μένουν σε τέτοιους χώρους!».
Καταλήγοντας, ο πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Συλλόγου της περιοχής υπογραμμίζει ότι: «Η οδός Γιαμαλάκη χωρίζει το Ηράκλειο από τον Τρίτο Κόσμο που φθάνει μέχρι τον Καράβολα…».
Εμπόδιο ο νόμος του… 1965
Η Αγία Τριάδα, όπως και όλη η εντός των τειχών πόλη, είναι… οργανωμένος αρχαιολογικός χώρος, σύμφωνα με νόμο του 1965. Αυτό θέτει τεράστια εμπόδια στις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν, όχι τόσο για τον εξωραϊσμό της περιοχής, όσο για την ασφάλεια των κατοίκων.
Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Εργων, Παλιάς Πόλης και Ενετικών Τειχών Κώστας Μαμουλάκης αναφέρει ότι ο συγκεκριμένος νόμος αναγκάζει το δήμο να προσφεύγει στις τοπικές υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού και αυτές στο Τοπικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, ώστε να πάρουν άδεια κατεδάφισης επικινδύνως ετοιμόρροπων κτισμάτων. «Αυτό δεν αφορά μόνο στα διατηρητέα αλλά και στα κοινά κτίσματα, ενώ από την άλλη πλευρά εμείς έχουμε την κύρια ευθύνη για την ασφάλεια των πολιτών» εξηγεί ο αντιδήμαρχος, ο οποίος προσθέτει ότι υπάρχουν ακόμα αρκετά ζητήματα που πρέπει ν' αντιμετωπιστούν.
Το βασικότερο είναι η μελέτη ανάπλασης της παλιάς πόλης, που έχει ολοκληρωθεί εδώ και δέκα μήνες, αλλά δεν κοινοποιείται στο Δήμο Ηρακλείου. Ο κ. Μαμουλάκης λέει σχετικά μ' αυτό: «Καθυστερεί αδικαιολόγητα η μελέτη ανάπλασης παλιάς πόλης που περιλαμβάνει την Αγία Τριάδα. Από το Σεπτέμβριο του 2009 πέρασε από το ΣΧΟΠ και ακόμα δεν έχει κοινοποιηθεί. Πιέζουμε να την πάρουμε για να προχωρήσουμε τις απαιτούμενες διαδικασίες για την ανάπλαση της περιοχής».
«Οταν έχουμε θεμελιωμένο το σχέδιο πόλης θα μπορούμε να κάνουμε και διανοίξεις και παρεμβάσεις και αποκαταστάσεις» καταλήγει ο κ. Μαμουλάκης.
2010-07-08

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου