Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

"Τρώγλες και ερείπια στην παλιά πόλη πίσω από τα έργα βιτρίνας"

Από εφημερίδα "ΠΑΤΡΙΣ", 29/4/2013

Της Λίλιαν Δαφερμάκη


Πίσω ακριβώς από το γιγάντιο Πολιτιστικό Κέντρο που στέκει αγέρωχο, τις συνωστισμένες καφετέριες, τα μπαρ της παραλιακής ζώνης και τους ασταμάτητους ρυθμούς των κεντρικών δρόμων της πόλης, οι ιστορικές περιοχές του «Λάκκου» της Αγίας Τριάδας και της Βίγλας βυθίζονται σʼ ένα πρωτόγνωρο για την ιστορία τους σκηνικό γκετοποίησης.


Το «Παλιό Ηράκλειο» μετατρέπεται σε μια πόλη - «φάντασμα» που στοίχειωσε από τις πολιτικές δεσμεύσεις της ανάπλασης της παλιάς πόλης οι οποίες εξαγγέλλονται εδώ και χρόνια αλλά δεν υλοποιούνται, γεγονός που χρεώνει τη δημοτική Αρχή με βαρύτατες πολιτικές ευθύνες για ανακόλουθη διαχείριση μιας τόσο σημαντικής υπόθεσης με σοβαρότατες κοινωνικές προεκτάσεις.


Όλες οι γειτονιές της παλιάς πόλης που κάποτε έσφυζαν από ζωή, χρώματα και μυρωδιές, σήμερα έχουν μετατραπεί σε χωματερές άχρηστων αντικειμένων και καταφύγιο εξαθλιωμένων μεταναστών που ζουν κάτω από απίστευτες συνθήκες.


Οι περισσότεροι αποφεύγουν ακόμα και να περάσουν από τις περιοχές αυτές, φοβούμενοι την παραβατικότητα, τα ετοιμόρροπα κτίρια, ή ακόμα και τη θέα της εγκατάλειψης που δεν αντέχεται…


Tα ερειπωμένα σπίτια τής εντός των τειχών πόλης, που στέκονται όρθια χάρη... στη φιλοτιμία τους ανά τακτά διαστήματα αποδεκατίζονται με γενναίες επιχειρήσεις κατεδάφισης, λόγω της ετοιμορροπίας τους. Μέσα σʼ αυτό το σκηνικό συντρίβεται και απομονώνεται όλο και περισσότερο το ιστορικό κέντρο του Ηρακλείου, που «κοχλάζει» μέσα στα προβλήματα, χωρίς κανείς να ασχολείται επί της ουσίας μʼ αυτά.


Η περίφημη μελέτη ανάπλασης της παλιάς πόλης που είναι η “βάση του καμβά” για να αρχίσουν να αντιμετωπίζονται τα προβλήματα του ιστορικού κέντρου παραμένει στα αζήτητα εδώ και χρόνια.


Το βέβαιο είναι ότι αυτό το σκηνικό της εγκατάλειψης και της απαξίωσης της παλιάς πόλης δεν μπορεί άλλο να συνεχιστεί και στο συμπέρασμα αυτό συνηγορούν τοπικοί φορείς αλλά και παράγοντες του Ηρακλείου, που ζητούν την εφαρμογή της μελέτης για την παλιά πόλη και από τη δημοτική Αρχή να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στην πόλη και την ιστορία της.


Όπως τονίζουν δεν είναι δυνατόν να δρομολογούνται μόνο έργα- «βιτρίνα» σε κομβικά σημεία της πόλης όπως την παραλιακή ζώνη και στο εσωτερικό του ιστορικού κέντρου, την καρδιά της πόλης, να υπάρχουν συνθήκες πρωτόγνωρης εγκατάλειψης, που ντροπιάζουν το Ηράκλειο και την ιστορία του.


Για το μεγάλο αυτό θέμα μιλούν σήμερα στην “Π” εκπρόσωποι φορέων της πόλης που καταθέτουν τις απόψεις τους, υπογραμμίζοντας την επιτακτική ανάγκη μιας συγκροτημένης και πολυεπίπεδης παρέμβασης, που προϋποθέτει την υλοποίηση της μελέτης ανάπλασης της παλιάς πόλης.



Γιάννης Ζαϊμάκης,
αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πανεπιστημίου Κρήτης


“Η συζήτηση για την παλιά πόλη θέτει μια σειρά από απλά ερωτήματα, τα οποία δεν έχουν απαντηθεί με σαφήνεια στο δημόσιο διάλογο”
“Το ιστορικό κέντρο της πόλης του Ηρακλείου με τα πολιτισμικά του στοιχεία (κτήρια, δρόμοι, πλατείες, εκκλησίες, μνημεία, γειτονιές) συνιστά ένα παλίμψηστο που μεταφέρει ιστορικές μνήμες και πολιτισμικές εμπειρίες, συμπυκνώνει σύνθετες οικονομικές και κοινωνικές λειτουργίες και διαμορφώνει νέες ταυτότητες και δίκτυα κοινωνικότητας. Η πόλη του Ηρακλείου τις τελευταίες δεκαετίες ακολούθησε μια πορεία αστικής εξακτίνωσης που συνοδεύτηκε από μια παράλληλη διαδι- κασία παρακμής και γκετοποίησης συνοικιών στο ιστορικό της κέντρο, διεργασία που κορυφώθηκε στην περίοδο της οικονομικής κρίσης.


Η συζήτηση για την παλιά πόλη θέτει μια σειρά από απλά ερωτήματα τα οποία δεν έχουν απαντηθεί με σαφήνεια στο δημόσιο διάλογο. Ποια θέλουμε να είναι η ταυτότητα του ιστορικού κέντρου της πόλης και των γειτονιών του;
Πώς οραματιζόμαστε το μέλλον μιας ιστορικής πόλης που αναζητεί εδώ και δεκαετίες ένα νέο πρόσωπο εξοβελίζοντας επιλεκτικά όψεις της πολιτισμικής της κληρονομιάς;


Πώς μπορεί παράδοση και η νεωτερικότητα να συνομιλήσουν σε αυτόν τον οραματισμό; Το ζήτημα της πόλης που θέλουμε δεν είναι ασφαλώς μόνο ένα θέμα οραματισμού.
Επηρεάζεται καθοριστικά από τη μικροφυσική της εξουσίας των ποικίλων κοινωνικών και οικονομικών συγκρούσεων που διαμορφώνονται γύρω από τον έλεγχο, τη χρήση και την οικειοποίηση της πόλης και των λειτουργιών της.

Η αποτελεσματική διαχείριση αυτών των συγκρούσεων προς όφελος του κοινωνικού οφέλους και η αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση της παλιάς πόλης προϋποθέτει ένα μακρο- πρόθεσμο κοινωνικό σχεδιασμό που θα εκφράζει στο χώρο τις διακριτές και αλληλοεφαπτόμενες πολιτισμικές και κοινωνικές ταυτότητες της. Σε αυτόν το σχεδιασμό το αστικό, το πνευματικό, το λαϊκό και το προσφυγικό Ηράκλειο, οι ιστορικές ψηφίδες της ενετικής, της αραβικής και της οθωμανικής πόλης μπορούν να συνυφανθούν με τις σύγχρονες κοινωνικές και οικονομικές λειτουργίες της πόλης στη βάση ενός ορθολογικού επιμερισμού των χρήσεων γης που ιστορικοποιούν και αναζωογονούν το παλιό Κάστρο.


Η επιστροφή των Καστρινών στο ιστορικό κέντρο περνάει μέσα από το σχεδιασμό σύγχρονων αστικών νησίδων ευτοπίας που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες των πολιτών, θα δίνουν νόημα στην κοινωνική συμβίωση και θα αναπλάθουν με δημιουργικό τρόπο τις ταυτότητες του χώρου. Η Αγία Τριάδα, ο Λάκκος, η Ανάληψη, η Βίγλα, για να αναφέρω μερικά παραδείγματα μπορούν να μετατραπούν σε νησίδες κοινωνικότητας που θα εμπνεύσουν τη δημιουργική αναψυχή και συναναστροφή στον ελεύθερο χρόνο, τη συλλογική δράση και την αλληλεγγύη που τόσο έχουμε ανάγκη σε μια ατομοκεντρική κοινωνία.


Σε κάθε περίπτωση το όραμα ενός ιστορικού κέντρου στο Ηράκλειο που είναι φιλικό στον άνθρωπο, χωρίς αποκλεισμούς και πολιτισμικά σύνορα προϋποθέτει μια άλλη κοσμοθεωρία για την πόλη”.


Κώστας Ασλάνης, Πρώην δήμαρχος


“Είναι αβίωτη η παλιά πόλη… άλλαξε το πλαίσιο ανάπλασης, επί το εμπορικότερο στο επίπεδο της πολιτικής συναλλαγής”
“Η υπόθεση της λειτουργίας του κέντρου της παλιάς πόλης, ήταν στο μέγιστο ενδιαφέρον της δικής μας δημοτικής Αρχής στην 8ετή θητεία της. Είχαμε πρόγραμμα και αναθέσαμε μετά από κοινωνικό διάλογο τη μελέτη ανάπλασης του ιστορικού κέντρου, ενώ παράλληλα ολοκληρώσαμε και την κυκλοφοριακή μελέτη.
Αξιοποιήσαμε το πρόγραμμα Ούρμπαν, υλοποιήσαμε σημαντικά έργα και δρομολογήσαμε μια σειρά από κοινωνικές λειτουργίες και χρήσεις με μικρές και μεγάλες παρεμβάσεις. Σήμερα δυστυχώς διαπιστώνω ότι υπάρχει αλλοίωση. Το κέντρο της πόλης είναι αβίωτο και λειτουργεί ανεξέλεγκτα ειδικά τις νυκτερινές ώρες.
Αναπτύσσονται παράνομες δραστηριότητες ναρκωτικά πορνεία παρα- βατικότητα, και απίστευτες καταστάσεις που υπο-βαθμίζουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων που ζουν εκεί.

Σε όλα αυτά είναι σημαντικό να προσθέσουμε και τις αλλαγές που δρομολογήθηκαν στο ζήτημα της πολεοδόμησης, όπου εμείς ως δημοτική Αρχή είχαμε δρομολογήσει τη μείωση του συντελεστή δόμησης κατά δύο ορόφους, προκειμένου να αποφύγουμε την συνένωση μικρών οικοπέδων, που θα ενθάρρυνε την κατεδάφιση μικρών ακινήτων για να χτιστούν νέες μεγάλες οικοδομές.

Ωστόσο η σημερινή δημοτική Αρχή άλλαξε το πλαίσιο αυτό επί το εμπορικότερο στο επίπεδο της πολιτικής συναλλαγής”.



Πέτρος Ινιωτακης, Πρόεδρος ΤΕΕ ΤΑΚ


“Δεν μπορεί να μένει στη σκιά του ενδιαφέροντος του δήμου η παλιά πόλη”

“Στην εποχή που πλήττονται συλλογικότητες, ομάδες, πολίτες και κοινωνία από την πρωτοφανή οικονομική κρίση, εμείς ως ΤΕΕ ΤΑΚ βλέπουμε ότι προσπάθειες και λογικές ανάδειξης προστασίας και αποκατάστασης των μνημειακών μας αποθεμάτων πρέπει να μπαίνουν σε υψηλή προτεραιότητα για τις ανάγκες της πόλης. Ειδικά σε ό,τι αφορά στην ολοκληρωμένη παρέμβαση ανάπλασης της παλιάς πόλης και της ανάδειξης του αστικού και περιαστικού τμήματος της, πρέπει να προχωρήσει ο σχεδιασμός και να γίνουν παρεμβάσεις προκειμένου να αναδειχτεί η μεγάλη αρχιτεκτονική στρωματογραφία της πόλης και της ιστορίας της. Είναι απολύτως αναγκαίο να αναβαθμιστεί η ποιότητα της πολεοδομικής της λειτουργίας ειδικά σε εμβληματικές περιοχές της παλιάς πόλης όπως της Αγίας Τριάδας του Λάκκου, της Βίγλας που είναι συνδεδεμένες με την ιστορία του Ηρακλείου. Ταυτόχρονα θα πρέπει να δούμε τα φαινόμενα γκετοποίησης ολόκληρων κοινωνικών ομάδων που έχει ξεχάσει το κράτος και οι κοινωνικές δομές. Μέσα από στοχευμένες ενέργειες θα πρέπει να καταστήσουμε ενεργές τις γειτονιές να συγκρατήσουμε τον πληθυσμό μέσα από δράσεις πρωτοβουλίες και ενέργειες που θα δώσουν ζωντάνια στον ιστορικό ιστό”.



Μανόλης Βασιλάκης, αντιδήμαρχος


“Είναι άδικο να δεχόμαστε κριτική για την Αγία Τριάδα”…

Υπεραμύνεται η Λότζια των χειρισμών της σε σχέση με την υλοποίηση της μελέτη ανάπλασης της Αγίας Τριάδας και της παλιάς πόλης. Οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι Μ.Βασιλάκης και Α. Σχοιναράκη, επικαλούνται την υλοποίηση μιας σειράς έργων που έχουν γίνει περιμετρικά της Αγίας Τριάδας και κατά μήκος του παραλιακού μετώπου, σε μια προσπάθεια να τεκμηριώσουν το έμπρακτο ενδιαφέρον της δημοτικής αρχής για την περιοχή, στην οποία έχει βελτιωθεί μόνο η «βιτρίνα»της και όχι ο εσωτερικός οικιστικός ιστός της. Υποστηρίζουν ότι είναι άδικη η κριτική που δέχεται η δημοτική αρχή, τονίζοντας μεταξύ άλλων τα εξής: “Το ενδιαφέρον της δημοτικής αρχής έχει «αποτυπωθεί» έμπρακτα στην περιοχή και άμεσα με την ανάληψη των καθηκόντων της, άρα είναι τουλάχιστον άδικο να της καταλογίζονται ευθύνες. Διάφορες δράσεις της, όπως η ανάδειξη του παραλιακού μετώπου, με την αναμόρφωση του χώρου της παλαιάς Λαχαναγοράς, την ενίσχυση και ενδυνάμωσή της, τόσο των στεγασμένων χώρων της, με την εγκατάσταση και λειτουργία των γραφείων της Δημοτικής Αστυνομίας, των γραφείων της Αγροτικής Ανάπτυξης, του πολυχώρου εκδηλώσεων των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων, την αξιοποίηση του στεγασμένου Δημοτικού Parking, όσο και των υπαίθριων, ως χώρων αναψυχής, περιπάτου και εκδηλώσεων! Στις προτεραιότητες μας, άλλωστε τέθηκε η περιοχή και στην πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος της ανακύκλωσης σε συνεργασία με το ΤΕΙ Κρήτης. Τέλος το ενδιαφέρον μας παραμένει ζωντανό για την ανάπλαση και διατήρηση της Ιστορικής – Πολιτιστικής κληρονομιάς της εν λόγω περιοχής, πλούσιας σε κρήνες και σε κτίρια, όπως την Φάμπρικα Ανωγειανάκη”.




Συμεών Χούπας, εκπρόσωπος του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Αγίας Τριάδας


“Aδιαφορία από το δήμο για την Αγ. Τριάδα”

“Ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Αγ. Τριάδας διαμαρτύρεται για την καθυστέρηση της μελέτης ανάπλασης της Αγ. Τριάδας και για την έλλειψη ενδιαφέροντος από πλευράς δημοτικής αρχής για την προώθηση και επίσπευση του θέματος.

Παρά το ότι προκρίθηκε να αποσπασθεί το κομμάτι που αφορά στην Αγ. Τριάδα από την όλη μελέτη της παλιάς πόλης και να επισπευσθεί, εν τούτοις παρατηρείται πλήρης αδιαφορία από το Δήμο. Η όποια προώθηση του θέματος έχει γίνει χάρη στις επίμονες και πιεστικές προσπάθειες του Συλλόγου. Στην ουσία η Αγ. Τριάδα έχει εγκαταλειφθεί εντελώς, απαξιώνεται καθημερινά, ερημώνει και εγκαταλείπεται από τους κατοίκους της, τα σπίτια της ρημάζουν και βρίσκουν εκεί καταφύγιο παντός είδους άτομα. Πρόκειται πραγματικά για ένα γκέτο.

Τα λιγοστά ηλικιωμένα άτομα που απομένουν κλείνονται νωρίς φοβισμένα στα σπίτια τους. Κοπέλες αποφεύγουν να κυκλοφορούν στα στενά της. Φοιτήτριες από άλλες πόλεις που νοικιάζουν ανυποψίαστες δωμάτια ή σπίτια για να μένουν τα εγκαταλείπουν τον πρώτο μήνα.

Εγκαταλελειμμένα σπίτια και αυλές "χάσκουν" ανοιχτά και επικίνδυνα. Σε μια τέτοια αυλή – η οποία σημειωτέον παραμένει ακόμα ανοιχτή – πνίγηκε στο αφύλαχτο πηγάδι το Φεβρουάριο του 2011 ένα οχτάχρονο παιδί. Τότε ήταν που στη Συνέλευση του Συλλόγου (17/2/2011) ο Εισαγγελέας, παρουσία του Διοικητού της Αστυνομίας και αρμόδιων Αντιδημάρχων, κατέστησε όλους υπευθύνους για την όλη κατάσταση και ζήτησε να αντιμετωπιστούν άμεσα τα προβλήματα. (Αστυνόμευση, έλεγχος παράνομων μεταναστών, εξασφάλιση πηγαδιών, ελεύθερων και ανοιχτών χώρων, κατεδάφιση επικινδύνως ετοιμορρόπων κτιρίων κ.λ.π.).

Μα, στου κουφού την πόρτα... Ίσως θα πρέπει να παρέμβει και πάλι ο εισαγγελέας για να διαπιστώσει ότι ύστερα από δύο χρόνια η κατάσταση παραμένει η ίδια και χειρότερη”.




Βάννα Σφακιανάκη, επικεφαλής ΑΜΑΚ


“Οι ευθύνες της δημοτικής αρχής είναι τεράστιες

“Ο Δήμος Ηρακλείου δεν είδε τη μελέτη ανάπλασης ως πολεοδομικό εργαλείο διατήρησης του πολεοδομικού ιστού και των αρχικών χρηστών της παλιάς πόλης. Κατάφερε να διώξει σταδιακά τους παλιούς χρήστες και να διευρύνει την μεγάλη ασύμμετρη κλίμακα και τις χρήσεις πολεοδομικού κέντρου. Επί μια δεκαετία μπλόκαρε την έγκριση της πολεοδομικής μελέτης ανάπλασης και ευνόησε την με εντατικούς ρυθμούς εφαρμογή του σχεδίου του 1936 τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στο δημόσιο χώρο. Είχαμε τονίσει ότι η μόνο η έγκριση και εφαρμογή της μελέτης μπορούσε να αναζωογονήσει τις παλιές γειτονιές απελευθερώνοντας το πλήθος των μικρών οικοπέδων που ρυμοτομεί το σχέδιο πόλης του 1936 και τα κρατά σε ομηρία από τότε. Ο λόγος της υποβάθμισης των κτιρίων είναι ότι, σε αντίθεση με αυτό που συνέβη στα Χανιά, δεν καταβλήθηκε καμία προσπάθεια διατήρησης του πολεοδομικού ιστού, που είναι το πιο σημαντικό στοιχείο διατήρησης του ιστορικού κέντρου, αλλά και το μοναδικό εργαλείο - κίνητρο, που θα επέτρεπε στους αρχικούς ιδιοκτήτες να ανανεώσουν το κτιριακό απόθεμα με άδειες συντήρησης και νέες άδειες οικοδομής. Αυτός είναι ο λόγος που μαράζωσαν οι γειτονιές, έτσι καταστράφηκε το ιστορικό κέντρο και οι ευθύνες της δημοτικής αρχής είναι τεράστιες”.




Φανή Κουτσουμπού, Πρόεδρος αρχιτεκτόνων


“Είναι αναγκαία άμεσα η υλοποίηση της μελέτης της παλιάς πόλης και ο καθορισμός χρήσεων γης”

Δυστυχώς αντί ο δήμος να πρωτοστατήσει σε μια συγκροτημένη προσπάθεια ανάπλασης της παλιάς πόλης, που περνά μόνο μέσα από τη σχετική μελέτη που έχει στα χέρια του, διαπιστώνουμε ότι επιλέγει να υλοποιεί αποσπασματικές και ασυντόνιστες παρεμβάσεις, που ασφαλώς δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικές σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες της πόλης.

Είναι πραγματικά εγκληματικό το γεγονός ότι μέσα σε αυτό το σκηνικό που όλοι βιώνουμε δεν υπάρχει ένα συγκροτημένο όραμα για την παλιά πόλη, όπου από τη μια το ιστορικό τμήμα της οδηγείται σε μια κατάσταση γκετοποίησης και από την άλλη το υπόλοιπο κομμάτι της μετρά τα άδεια κουφάρια των δημοσίων κτιρίων που έχουν εγκαταλειφθεί. Στη σημερινή δύσκολη χρονική συγκυρία που ζούμε, είναι προφανές ότι ο δήμος οφείλει να δει πολύ σοβαρά το θέμα της εντός των τειχών πόλης μέσα από την εφαρμογή της σχετικής μελέτης ανάπλασης, αλλά και μέσα από τη διαμόρφωση συγκεκριμένων προτάσεων για τις χρήσεις που μπορούν να δοθούν στην πόλη, οι οποίες ουσιαστικά θα δίνουν τη δυνατότητα στους πολίτες και τους επισκέπτες να γνωρίσουν καλύτερα το Ηράκλειο και την ιστορία του, και παράλληλα να ψυχαγωγηθούν μέσα σε αυτό.

Με την αξιοποίηση και των εγκαταλελλειμένων κτιρίων του Ηρακλείου, τα οποία θα μπορούσουν να αξιοποιηθούν μέσα από χρήσεις πολιτισμού, δίδεται η δυνατότητα να αναπτυχθούν δράσεις που να προσεγγίσουν κυρίως τους νέους ανθρώπους, ώστε να αποκτήσουν τρόπο έκφρασης.

Μέσα σε αυτή την πόλη δεν μπορεί να είναι αυτοσκοπός η καφετέρεια, αλλά η κατάληξη σε αυτήν μετά από μια γόνιμη πολιτιστική διαδρομή που θα πρέπει να μας προσφέρει το Ηράκλειο.

Ο ρόλος της παλιας πόλης στην προσπάθεια αυτή είναι καθοριστικός, καθώς θα πρέπει όλες αυτές οι παλιές γειτονιές να αποκτήσουν ξανά ζωή, μέσα από ζωντανές δράσεις και λειτουργίες, που θα ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες της πόλης”.




















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου