Από εφημερίδα "ΠΑΤΡΙΣ" , 14/7/2011
Της Λίλιαν Δαφερμάκη
Ενώ απλοποιείται πλέον η διαδικασία των κατεδαφίσεων, το ερώτημα που ανακύπτει είναι πώς και πότε θα προχωρήσει η περίφημη μελέτη ανάπλασης της περιοχής, προκειμένου να αναδειχτεί το ιστορικό αυτό κομμάτι της πόλης, πριν τσιμεντοποιηθεί...
Μπαίνουν οι μπουλντόζες στην Αγία Τριάδα και με τη “βούλα” του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (Κ.Α.Σ.), που έδωσε το «πράσινο φως» για την κατεδάφιση κτισμάτων, στην «καρδιά» του ιστορικού ιστού, αφού αξιολογήθηκε ότι η κατάσταση τους είναι τέτοια που θα πρέπει να κατεδαφιστούν. Συγκεκριμένα σύμφωνα με την απόφαση του ΚΑΣ, θα κατεδαφιστούν ένα ακίνητο στην οδό Λασιθίου 48 στην οδό Σακουλιέρηδων 9-11 και στην οδό Σαββαθιανών 29-33. Πληροφορίες της «Π» αναφέρουν ότι η διαδικασία αυτή θα συνεχιστεί, καθώς εκκρεμούν και άλλα αιτήματα κατεδάφισης, τα οποία θα κληθεί το κεντρικό όργανο να αποφασίσει.
Όπως είναι γνωστό και σε τοπικό επίπεδο έχει συμφωνηθεί να απλοποιηθεί η διαδικασία των κατεδαφίσεων στην Παλιά Πόλη, συνολικότερα, καθώς στο εξής θα εξετάζονται με μεγαλύτερη ταχύτητα οι λίστες των ετοιμορρόπων,από το τοπικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, το οποίο θα συνεδριάζει ακόμα και εκτάκτως εάν χρειαστεί, για σχετικά αιτήματα που θα κατατίθενται από το Δήμο Ηρακλείου. Όπως έχουν συμφωνήσει όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες, τα προτεινόμενα προς κατεδάφιση κτήρια από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου που έχουν γνωματεύσει ετοιμορροπία, θα εισάγονται χωρίς αναβολές τόσο στην Εφορεία Νεοτέρων Μνημείων, όσο και στο τοπικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.
Σε κάθε περίπτωση η τελευταία απόφαση του ΚΑΣ είναι απόλυτα εναρμονισμένη με σχετικό αίτημα που κατέθεσε ο Δήμος Ηρακλείου, με ειδικό υπόμνημα που έστειλε στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού, στο οποίο επισημαίνει την ανάγκη ρυμοτόμησης ελάχιστων κτηρίων για λόγους πολιτικής προστασίας.
Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα.
Ενώ απλοποιείται πλέον η διαδικασία των κατεδαφίσεων, το ερώτημα που ανακύπτει είναι πώς και πότε θα προχωρήσει η περίφημη μελέτη ανάπλασης της περιοχής, προκειμένου να αναδειχτεί το ιστορικό αυτό κομμάτι της πόλης, πριν τσιμεντοποιηθεί... Όπως είναι γνωστό, το υπουργείο Πολιτισμού έχει εκφραστεί εκ διαμέτρου αντίθετα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, που στο παρελθόν είχε υιοθετήσει μια θέσει μαζικών ρυμοτομήσεων. Τα δύο υπουργεία τα οποία θα πρέπει να συνυπογράψουν μια κοινή υπουργική απόφαση, για να θεσμοθετηθεί η μελέτη ανάπλασης της Αγίας Τριάδας, καταθέτουν απόψεις που δεν συναντώνται πουθενά και προσεγγίζουν μια διαφορετική φιλοσοφία για το πώς εννοούν την ανάπλαση…
Αίσθηση μάλιστα προκάλεσε η τοποθέτηση της Γ.Γ.του υπουργείου Πολιτισμού, Λ. Μενδώνη, που με πολύ αυστηρό ύφος ξεκαθάρισε (στη διάρκεια της τοποθέτηση της στο ΚΑΣ), ότι δεν είναι διατεθειμένη να απεμπολήσει την αυτονομία του υπουργείου που εκπροσωπεί, στέλνοντας καθαρό μήνυμα προς όλες τις πλευρές ότι δεν είναι διατεθειμένο το υπουργείο Πολιτισμού, να «στρογγυλέψει» τις απόψεις του στο όνομα της συναίνεσης με το υπουργείο Περιβάλλοντος.
Το ερώτημα που μοιραία ανακύπτει, είναι αφενός το ποιος θα κινήσει τη διαδικασία για να προχωρήσουν οι συζητήσεις ανάμεσα στα δύο υπουργεία που μέχρι στιγμής διατυπώνουν απόψεις που δεν συναντώνται πουθενά, αλλά και πώς θα βρεθεί κοινή συνισταμένη ανάμεσα τους. Αυτό για το οποίο όλοι αγωνιούν είναι να μην χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι η διαφορετικότητα των απόψεων των δύο υπουργείων, ώστε να «βαλτώσει» για μια ακόμα φορά το μεγάλο έργο της ανάπλασης της περιοχής, το οποίο είναι μονόδρομος, προκειμένου ο ιστορικός αυτός τόπος να «ξαναγεννηθεί από τις στάχτες του». Το βέβαιο είναι ότι και η τοπική κοινωνία δια μέσω του περιβαλλοντικού συλλόγου, και όλοι οι φορείς της περιοχής, είναι αποφασισμένοι να μην ανεχτούν να περάσουν και άλλα χαμένα χρόνια, στην κρίσιμη υπόθεση της θεσμοθέτησης μελέτης ανάπλασης της Αγίας Τριάδας, την οποία έχει την ευκαιρία ο Δήμος Ηρακλείου να δείξει ότι τη στηρίζει σθεναρά, αναλαμβάνοντας συγκεκριμένες δυναμικές και αδιάκοπες πρωτοβουλίες, προκειμένου να προχωρήσει η θεσμοθέτηση της. "
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου