ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ
ΜΙΑ ΔΥΣΚΟΛΗ ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΠΟΥ ΟΜΩΣ ΕΓΙΝΕ!
Τον Μάρτιο του 2010, ο Δήμος Ηρακλείου προχώρησε στην έναρξη ενός Νέου Προγράμματος Αποκομιδής για τα Αστικά Στερεά Απόβλητα, προκειμένου να εφαρμοστεί η ανακύκλωση σε όλες τις περιοχές της πόλης. Η έναρξη αυτή σηματοδοτήθηκε με την υπογραφή σύμβασης συνεργασίας του Δήμου με το ΤΕΙ Κρήτης, ως επιστημονικό συνεργάτη στην υλοποίηση του έργου.
Η ουσιαστική έναρξη του προγράμματος έγινε την 7η Απριλίου 2010, όπου πραγματοποιήθηκε λαϊκή συνέλευση για την ενημέρωση των κατοίκων τις περιοχής της Αγίας Τριάδας, σχετικά με το Νέο πρόγραμμα Διαλογής στην Πηγή, ανακύκλωσης και αποκομιδής των Αστικών Στερεών Αποβλήτων. Η περιοχή της Αγίας Τριάδας ορίστηκε από τον Δήμαρχο κ. Κουράκη Γιάννη, ως η πρώτη περιοχή δράσης.
Στη συνέλευση συμμετείχαν ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Νώντας Σαρρής, ο Προϊστάμενος της Καθαριότητας κ. Εμμανουήλ Μπελαντάκης, ο υπεύθυνος της Υπηρεσίας Καθαριότητας του Δήμου Ηρακλείου, κ. Αντώνης Κοτσιφάκης, ο πρόεδρος του 3ου Δημοτικού Διαμερίσματος. Παρευρεθήκαν επίσης, οι Αντιδήμαρχοι Μ. Αλεξάκης και Κ. Βαρδαβάς, καθώς και αρκετοί Διαμερισματικοί Σύμβουλοι του 3ου Διαμερίσματος. Τέλος, παρόντα ήταν και μέλη του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Αγίας Τριάδας.
Διαλογή στην Πηγή – Η νέα πρόκληση
Ο Αντιδήμαρχος κ. Σαρρής ενημέρωσε για τη σπουδαιότητα της συνεργασίας των κατοίκων στην προσπάθεια αυτή, που είναι πλέον μονόδρομος, όχι μόνο για την περιοχή, αλλά για όλη την πόλη και σε όλη τη χώρα, δίνοντας έμφαση στους δυο βασικούς άξονες αυτής της ανατροπής, “στην διαχείριση των Αστικών Στερεών Αποβλήτων” που είναι 1) η δημιουργία γενικά και ειδικά περιβαλλοντικής παιδείας και 2) η εφαρμογή της ΔσΠ. Το Νέο Σύστημα Διαλογής στην Πηγή, Ανακύκλωσης και Αποκομιδής των Αστικών Στερεών Αποβλήτων παρουσίασε ο Δρ. Θρασύβουλος Μανιός, Αναπληρωτής Καθηγητής του ΤΕΙ Κρήτης.
Η επιστημονική ομάδα του ΤΕΙ, που συντονίζει ο κ. Μανιός, λειτουργεί και ως Τεχνικός Σύμβουλος του Δήμου στα θέματα αυτά. Ο κ. Μανιός έδωσε μεγάλη έμφαση στην ενημέρωση και εκπαίδευση των κατοίκων της περιοχής, καθώς αυτοί καλούνται όχι να βελτιώσουν, αλλά να αλλάξουν τις όποιες συνήθειές τους, εφόσον μέχρι και σήμερα δεν εφαρμόζεται κανένα Σύστημα Ανακύκλωσης στην περιοχή. Σημείωσε επίσης ότι, κάθε νοικοκυριό αντιμετωπίζεται ως μονάδα, καθώς προωθείται το σύστημα διαλογής στην πηγή (σπίτι) και η συμμετοχή των κατοίκων είναι αυτή που θα κρίνει και την επιτυχία της όλης προσπάθειας.
Η Αγία Τριάδα είναι μια ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένη περιοχή, εντός των τειχών της πόλης του Ηρακλείου, η οποία χαρακτηρίζεται από ανύπαρκτο, σχεδόν, ρυμοτομικό σχεδιασμό, με πολύ στενούς δρόμους, στους οποίους δεν έχουν πρόσβαση αυτοκίνητα, συνεπώς και τα απορριμματοφόρα του Δήμου. Στην περιοχή κυριαρχούν κατοικίες, μεγάλης ηλικίας. Σημειώνεται ότι, στην Αγία Τριάδα είναι έντονα αισθητά τα προβλήματα που προκύπτουν από την απουσία κάδων απορριμμάτων, όπου σύμφωνα με το υπάρχον σύστημα, η αποκομιδή γίνεται πόρτα – πόρτα, με τους υπαλλήλους της υπηρεσίας Καθαριότητας του Δήμου να συλλέγουν σακούλες. Σημειώνεται επίσης ότι μέχρι και πριν από ένα μήνα δε γινόταν ανακύκλωση στην περιοχή.
Προκειμένου λοιπόν να ξεκινήσει το Νέο Πρόγραμμα Αποκομιδής και Ανακύκλωσης στην περιοχή, πραγματοποιήθηκαν σειρά συναντήσεων μεταξύ φορέων, κυρίως στη Δ/νση Καθαριότητας, Περιβάλλοντος και Αισθητικής της Πόλης, του Δήμου Ηρακλείου, για την τελική επιλογή του τρόπου που θα γίνεται η αποκομιδή και ανακύκλωση.
Η Διαλογή στην Πηγή (ΔσΠ) ήταν η ομόφωνη επιλογή όλων των συμμετεχόντων για τον τρόπο που θα γίνεται η διαλογή και αποκομιδή στην περιοχή, λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της. Για το πώς θα γίνεται η ΔσΠ από τους κατοίκους της περιοχής, μοιράστηκαν ενημερωτικά φυλλάδια, σχετικά με το πώς γίνεται η ανακύκλωση και ποια υλικά πάνε που, ενώ επίσης μοιράστηκε και φυλλάδιο με τις οδηγίες εφαρμογής του προγράμματος.
Το περιοδικό Ανακύκλωσης του Δήμου.
ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΛΟΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ (ΔσΠ)
Για την εφαρμογή του Προγράμματος καταρτίστηκε και τέθηκε σε εφαρμογή το ακόλουθο σχέδιο:
Για τα Ζυμώσιμα ή οργανικά (υπολείμματα τροφίμων κουζίνας):
• Τα υπολείμματα κουζίνας πρέπει να τοποθετούνται μέσα στις σακούλες που είναι τοποθετημένες μέσα στους ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ ΚΑΔΟΥΣ τους οποίους έχει παραχωρήσει ο Δήμος Ηρακλείου.
• Τους πράσινους κάδους (μικρούς ή μεγάλους) καλούνται οι κάτοικοι να τους βγάζουν έξω ΜΟΝΟ ΔΕΥΤΕΡΑ, ΤΕΤΑΡΤΗ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΣΑΒΒΑΤΟ, όπου και γίνεται η αποκομιδή μόνο των οργανικών, και να τους τοποθετούν στο ειδικό σημείο που έχει καθοριστεί έξω από το σπίτι τους.
• Η αποκομιδή των ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ υπολειμμάτων από τους κάδους ξεκινά στις 07:30 το πρωί και ολοκληρώνεται περίπου στις 12:00.
• Τις ημέρες αυτές συλλέγονται ΜΟΝΟ τα υπολείμματα κουζίνας και ΜΟΝΟ αυτά που βρίσκονται μέσα στον πράσινο κάδο.
Για τα Υλικά Συσκευασίας ή ανακυκλώσιμα:
• Τα ανακυκλώσιμα υλικά θα πρέπει να τοποθετούνται μέσα στις ΜΠΛΕ ΣΑΚΟΥΛΕΣ ή στους ΜΠΛΕ ΚΑΔΟΥΣ που έχει παραχωρήσει ο Δήμος Ηρακλείου.
• Οι κάτοικοι καλούνται να βγάζουν έξω τις μπλε σακούλες ή τους μπλε κάδους ΜΟΝΟ ΤΡΙΤΗ ΚΑΙ ΠΕΜΠΤΗ και να τους τοποθετούν στο ειδικό σημείο που έχει καθορίσει έξω από το σπίτι τους.
• Η αποκομιδή των ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΩΝ ξεκινά στις 07:30 και ολοκληρώνεται περίπου στις 12:00.
• Τις ημέρες αυτές συλλέγονται ΜΟΝΟ τα ανακυκλώσιμα και ΜΟΝΟ αυτά που βρίσκονται μέσα στον μικρό μπλε κάδο ή μπλε σακούλα.
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΓ. ΤΡΙΑΔΑ, ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΙΑΛΟΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ ΚΑΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ
Στο διάγραμμα που ακολουθεί παρουσιάζονται οι ζυγίσεις της Ανακύκλωσης της περιοχής, δεδομένα που έχει ο Δήμος Ηρακλείου και πιο συγκεκριμένα η Δ/νση Καθαριότητας, Περιβάλλοντος, Πρασίνου και Αισθητικής της πόλης. Η πρώτη ζύγιση πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 18 Μαΐου 2010, με 480 Kg ανακυκλώσιμα. Παρατηρείται ότι η ανακύκλωση στην περιοχή της Αγ. Τριάδας παρουσίασε αρκετές αυξομειώσεις, με σημαντική άνοδο να σημειώνεται τις τελευταίες μέρες του Αυγούστου.
Αν αναλογιστεί κανείς ότι ο συνολικός όγκος των απορριμμάτων της περιοχής είναι κατά μέσο όρο εβδομαδιαίως 4.000Kg, από τα οποία τα ανακυκλώσιμα υλικά έχουν υπολογιστεί στο 40% περίπου του συνολικού βάρους αυτών, τότε προκύπτει ότι, με το πρόγραμμα της ανακύκλωσης που εφαρμόστηκε, συγκεντρώνεται περίπου το 50% των ανακυκλώσιμων υλικών.
Φαίνεται λοιπόν από τα παραπάνω ότι, πρόκειται για μια σημαντική προσπάθεια, η οποία αξίζει να υποστηριχθεί από όλους μας, προκειμένου να ξεπεράσουμε τα τυχών προβλήματα και τις όποιες δυσκολίες προέκυψαν και θα προκύψουν. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό βήμα για την πόλη του Ηρακλείου, το οποίο αξίζει όχι μόνο να υποστηριχθεί, αλλά και να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές του Ηρακλείου άμεσα, προκειμένου η πόλη μας να αναδειχθεί σε μια από τις πλέον περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένες πόλεις της Ελλάδας, ως προς τη διαχείριση των απορριμμάτων και την προστασία του περιβάλλοντος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου