Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

Ο Δήμαρχος μιλά με τους κατοίκους της Αγ. Τριάδας

Είναι η πρώτη φορά που Δήμαρχος με όλους τους Αντιδημάρχους επισκέφθηκε την ξεχασμένη και εγκαταλελειμμένη Αγ. Τριάδα και συνομίλησε με τους κατοίκους και άκουσε από πρώτο χέρι και κατέγραψε τα προβλήματά τους και ζήτησε τη συνεργασία τους για την αντιμετώπιση και επίλυση προβλημάτων.
Αυτό συνέβη στην ενημερωτική Συγκέντρωση του Περιβαλλοντικού Συλλόγου, που έγινε σήμερα Παρασκευή 27-2-2015 στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων της παλιάς λαχαναγοράς.
Στη συγκέντρωση αυτή έγινε από το Σύλλογο ενημέρωση των κατοίκων της  Αγ. Τριάδας για την πορεία αντιμετώπισης  όλων  των  θεμάτων που απασχολούν τους κατοίκους.
Βασικό θέμα ενημέρωσης ήταν η εξέλιξη της πορείας της μελέτης ανάπλασης της Αγ. Τριάδας μετά την κατάληξη της συμφωνίας των δύο Υπουργείων.
Τονίστηκε η συνεχής προσπάθεια του Συλλόγου δια του εκπροσώπου της κ. Σ. Χούπα, η παρέμβαση του Δημάρχου κ. Λαμπρινού και η ενεργητική δραστηριοποίηση του Αντιδημάρχου κ. Αναστασάκη και του προϊσταμένου της παλιάς πόλης κ. Φουρναράκη για να φτάσουμε στο αποτέλεσμα αυτό.
 Έγινε λεπτομερής ανάλυση για το περιεχόμενο της μελέτης, που έχει βασικούς άξονες το σεβασμό στην ιστορία της περιοχής αλλά και στα σημερινά δεδομένα της περιοχής και τις τάσεις  που αναπτύσσονται, την τοπική κοινωνία με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά  της, την ανάγκη αναβάθμισης του περιβάλλοντος και τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων της.

 Ο Δήμαρχος  μιλά με τους κατοίκους
Στη συνέχεια συζητήθηκαν τα πολλά, περίπλοκα και δυσεπίλυτα θέματα της περιοχής, (επικίνδυνα και ετοιμόρροπα κτίρια, τα αυτοκατεδαφιζόμενα διατηρητέα, τα εγκαταλελειμμένα, η καθαριότητα, τα σκουπίδια, η ερήμωση, η αναπτυσσόμενη επικινδυνότητα κυκλοφορίας τις βραδινές ώρες, η πολιτική προστασία, η έλλειψη θέσεων στάθμευσης των αυτοκινήτων των κατοίκων στους στενούς δρόμους, η δυνατότητα να έχουν οι κάτοικοι μειωμένο μίσθωμα στο parking της παλιάς λαχαναγοράς, - για το οποίο δόθηκε επί τόπου υπόσχεση από τον Δήμαρχο και τον Πρόεδρο της ΔΕΠΤΑΗ ότι θα ικανοποιηθεί – η ηχορύπανση από τα κέντρα της παραλιακής και μια σειρά άλλων προβλημάτων.
Επί τρεις σχεδόν ώρες ο Δήμαρχος άκουγε τους κατοίκους να λένε τα προβλήματά τους  να κάνουν προτάσεις, συνομιλούσε μαζί τους και οι Αντιδήμαρχοι ενημέρωναν για τα  θέματα των αρμοδιοτήτων τους.
Ήταν μια πάρα πολύ καλή και εποικοδομητική αυτή οι συνάντηση και οι κάτοικοι έμειναν ικανοποιημένοι.
Το ελπιδοφόρο είναι ότι καθιερώθηκε έτσι η άμεση συνεργασία της Δημοτικής Αρχής με τους κατοίκους για την επίλυση των προβλημάτων και όχι η αφ’  υψηλού αντιμετώπισή τους μόνο  από επαΐοντες.
Αυτό ίσως βοηθήσει να πάμε μπροστά.

Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

Πρόσκληση σε ενημερωτική Συγκέντρωση



         Περιβαλλοντικός Σύλλογος Αγίας Τριάδας
                                                      http://perivallon-agia-triada.blogspot.g

  
 ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Καλούνται τα μέλη του Συλλόγου και οι κάτοικοι της Αγίας Τριάδας σε ενημερωτική συγκέντρωση με βασικό θέμα την ενημέρωση για την πορεία της Μελέτης Ανάπλασης και για άλλα θέματα
την   ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ   27-2-2015
και ώρα 6.00 το απόγευμα
              Στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων
                          της παλιάς Λαχαναγοράς

                 Στη συνάντηση αναμένεται να παραστεί 
                 ο Δήμαρχος και αρμόδιοι Αντιδήμαρχοι.

Το  Δ.Σ.
                 

Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

Επί τέλους το ετοιμόρροπο κατεδαφίζεται


Έπρεπε να αρχίσει να πέφτει μόνο του, να κλείσει ο δρόμος, για να υπάρξει φιλοτιμία να κατεδαφιστεί.
Το ότι ήταν επικίνδυνο ήταν γνωστό. Φωτογραφίες είχαν δημοσιευτεί παντού. Όμως, τόσα χρόνια, οι Υπηρεσίες δεν άκουγαν, δεν έβλεπαν. Ευτυχώς, που προ του κινδύνου να πέσει άτακτα ολόκληρο  δραστηριοποιήθηκε η Πολεοδομία, έβγαλε τα σχετικά πρωτόκολλα και η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων με προσωπικό του Δήμου κατεδαφίζει από σήμερα με ασφαλή τρόπο το επικίνδυνο ακίνητο επί της οδού Σαμουήλ Χάου 27. "Κάλλιο αργά παρά ποτέ".

Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

Τα ετοιμόρροπα "όμορφα πέφτουν" στην Αγ. Τριάδα

Ό, τι δεν κάνουν οι Υπηρεσίες το κάνει ο καιρός. Ένα από καιρό ετοιμόρροπο κτίσμα στη Σαμουήλ Χάου 27 άρχισε να καταρρέει χθες αργά το βράδυ, και αναμένεται να καταρρεύσει και το υπόλοιπο. Ο ιδιοκτήτης του ακινήτου, άγνωστος προ καιρού, διαπιστώθηκε ότι   κατοικεί από πολλά χρόνια στη Θεσσαλονίκη μη έχοντας συγγενείς στο Ηράκλειο.
Το μισογκρεμισμένο ετοιμόρροπο
 
          Λεπτομέρεια

Πριν από μήνες το θέμα με ενέργειες των Υπηρεσιών έφτασε  στη δικαιοσύνη, όπου καταδικάστηκε ο ιδιοκτήτης και δόθηκε εντολή να κατεδαφιστεί το επικίνδυνο ακίνητο. Μόνο που ο καιρός και οι βροχές πρόλαβαν τις Υπηρεσίες.
Ελπίζουμε οι Υπηρεσίες να δραστηριοποιηθούν άμεσα όχι μόνο για την κατεδάφισή του αλλά και για μια σειρά ακόμα επικίνδυνα ετοιμόρροπων. Ο Σύλλογος έχει κάνει καταγραφή μιας σειράς επικινδύνων που πρέπει να κατεδαφιστούν και την παρέδωσε πρόσφατα στην Πολεοδομία.

Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

Κήρυξη τμήματος της Αγ. Τριάδας ως Ιστορικού Τόπου

Με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού κηρύχτηκε ως Ιστορικός Τόπος ένα τμήμα της Αγ. Τριάδας. Το τμήμα αυτό περικλείεται από ωρισμένες οδούς, που φαίνονται πάνω σε τοπογραφικό διάγραμμα, το οποίο από παράλειψη δεν έχει επισυναφθεί στο ΦΕΚ 345/ΑΑΠ/2014  όπου δημοσιεύτηκε η απόφαση. 
Μετά τις δικές μας επισημάνσεις στο Υπουργείο, θα γίνει ορθή επανάληψη του ΦΕΚ.
Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά από γνωμοδότηση της μικτής επιτροπής (ΚΑΣ-ΚΣΝΜ) στις 11-7-2013 μετά από εισήγηση της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων του Ηρακλείου από το 2011.
Η απόφαση ελήφθη με πλειοψηφία και όχι με ομοφωνία. Μειοψήφησαν κυρίως μέλη - εκπρόσωποι του ΥΠΕΚΑ.
Εμείς είχαμε εκφράσει τις ενστάσεις με τα εξής επιχειρήματα.
α) Το Ηράκλειο όλο είναι χαρακτηρισμένο από το 1965 ως αρχαιολογικός τόπος.
β) Με το υπό τροποποίηση Ρυμοτομικό Σχέδιο της Αγίας Τριάδας (πρόσφατη τελική      Γνωμοδότηση του ΚΕΣΥΠΟΘΑ, καθιερώνονται και διαδικασίες διπλών ελέγχων (Πολεοδομίας - Αρχαιολογίας) αλλά και μορφολογικά στοιχεία τέτοια που καλύπτουν στο μέγιστο βαθμό αυτά που με την κήρυξη ως Ιστορικού Τόπου θέλει να εξασφαλίσει το Υπουργείο και
γ) Διότι με τους πρόσθετους περιορισμούς της κήρυξης η έκδοση οικοδομικής άδειας γίνεται ένας Γολγοθάς αποτρεπτικός στην προσπάθεια του όποιου ιδιοκτήτη θελήσει να αντικαταστήσει το παλιό και ερειπωμένο σπίτι του, που στις περισσότερες περιπτώσεις έχει εγκαταλείψει διότι με το υφιστάμενο από το 1936 Ρυμοτομικά ερρυμοτομείτο και το έχανε. 
Παραθέτουμε εδώ την απόφαση του Υπουργείου.