Τρίτη 6 Αυγούστου 2013

Πιο κοντά τα υπουργεία για την ανάπλαση της Αγίας Τριάδας.

Από εφημερίδα "ΠΑΤΡΙΣ", 5/8/2013

Της Λίλιαν Δαφερμάκη

Στα χέρια του Δήμου Ηρακλείου και του υπουργείου Πολιτισμού παρέδωσε το Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων ( ΣΥΠΟΘΑ) την πρόταση του σε σχέση με την πολύπαθη μελέτη της ιστορικής περιοχής της Αγίας Τριάδας, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει περάσει από σαράντα κύματα, αφού οι ρυθμοί έγκρισης της είναι προκλητικά αργοί. Το “μπαλάκι” μεταφέρεται τώρα στο υπουργείο Πολιτισμού, που με τη σειρά του θα πρέπει να κάνει τις παρατηρήσεις του, να τις εναρμονίσει με τις αντίστοιχες προτάσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος, ώστε να προκύψει μια ολοκληρωμένη πρόταση για την ανάπλαση της Αγίας Τριάδας, που εδώ και τόσα χρόνια βαλτώνει στην εγκατάλειψη και την παρακμή από τα συσσωρευμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει.


Η “Π” παρουσιάζει σήμερα τα πιο σημαντικά στοιχεία των παρατηρήσεων του υπουργείου Περιβάλλοντος, τα οποία αφορούν στην πολεοδομική οργάνωση της περιοχής σε σχέση με τους συντελεστές δόμησης, τις χρήσεις γης και τους οικοδομικούς περιορισμούς που τίθενται.

Την ίδια στιγμή ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος της Αγίας Τριάδας, που έχει δώσει μεγάλες μάχες για την προώθηση της μελέτης απευθύνει έκκληση σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να μην κάνουν για άλλη μια φορά “μπαλάκι” τη μελέτη ανάπλασης της περιοχής.

Το αίτημα για τη θεσμοθέτηση της μελέτης, τίθεται επιτακτικά από την τοπική κοινωνία, που βιώνει με τον πιο οδυνηρό τρόπο, το σκηνικό που δημιουργούν τα κτίρια που «γερνούν» και βαραίνουν επικίνδυνα και μαζί τους καταστρέφεται η πλούσια ιστορική κληρονομιά του τόπου μας, όπως αυτή επιβιώνει μέχρι σήμερα μέσα από τα παλιά κτίσματα του ιστορικού ιστού. Δεκάδες σπίτια της περιοχής βρίσκονται στα πρόθυρα της κατάρρευσης και άλλα μετατρέπονται σε χωματερές, την ίδια στιγμή που υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην αποκομιδή των σκουπιδιών και την αποχέτευση. Και πάνω από όλα κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει ότι στα συντρίμμια της ιστορικής αυτής περιοχής γράφτηκε ο τραγικός επίλογος της ζωής ενός οκτάχρονου αγοριού, που χάθηκε μέσα σε ένα αφύλακτο πηγάδι, αποτελώντας παγίδα ανάμεσα στις τόσες άλλες που καιροφυλακτούν μέσα στα ερείπια και την εγκατάλειψη του ιστορικού οικισμού.
Τι προβλέπει η πρόταση του υπουργείου Περιβάλλοντος για την Αγία Τριάδα.