Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Καμία απόφαση στο υπουργείο για την Αγ. Τριάδα.

Από εφημερίδα "ΠΑΤΡΙΣ", 30/5/2013

Καμιά απόφαση στην επιτροπή για την Αγ. Τριάδα.

Θα...ξανασυζητήσουν το θέμα με τη μελέτη ανάπλασης.

“Βουλιάζουμε καθημερινά” είπε ο Χούπας στα στελέχη του υπουργείου.

Την οργισμένη αντίδραση του εκπρόσωπου του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Αγίας Τριάδας , Σ. Χούπα, δέχτηκαν χθες τα μέλη του Kεντρικού συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων του υπουργείου Περιβάλλοντος, για την απαράδεκτη χρονοτριβή της εξέτασης του φακέλου της μελέτης ανάπλασης της περιοχής.

Ο κ. Χούπας περιέγραψε με τα πιο μελανά χρώματα το σκηνικό γκετοποίησης που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή, λόγω της μακροχρόνιας εγκατάλειψης της και ξεκαθάρισε ότι ο μόνος τρόπος για να βγει η περιοχή από την απομόνωση και την παρακμή είναι η θεσμοθέτηση της μελέτης ανάπλασης της περιοχής που επιτέλους θα πρέπει να προχωρήσει.

Ο ίδιος τόνισε ότι η ιστορική περιοχή της Αγίας Τριάδας, καθημερινά βουλιάζει και υποβαθμίζεται όλο και περισσότερο, σε ερειπωμένα σπίτια που καταρρέουν και έχουν γίνει στέγη εξαθλιωμένων μεταναστών, σε ακάλυπτους χώρους που χρησιμοποιούνται από θαμώνες μπαρ ως ουρητήρια ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες και σε εγκαταλελειμμένα κτίσματα και αυλές που "χάσκουν" ανοιχτά, γεμάτα παγίδες, όπως το αφύλαχτο πηγάδι που τον Φεβρουάριο του 2011 πνίγηκε ένα οχτάχρονο παιδί.

Ο κ. Χούπας μεταφέροντας τις αποφάσεις της τελευταίας γενικής συνέλευσης των κατοίκων της περιοχής, υπογράμμισε την αποφασιστικότητα τους να αντιδράσουν μαζικά και να κλιμακώσουν τις αντιδράσεις τους, καθώς όπως είπε δεν είναι διατεθειμένοι να ανεχτούν άλλη κοροϊδία από καμία πλευρά. Όπως είπε, από το 2007 έχει παγώσει η μελέτη ανάπλασης, για την οποία τόνισε ότι δεν θα επιτρέψει να γίνει “μπαλάκι” ανάμεσα στα υπουργεία, καθώς κανείς δεν μπορεί να παίζει με τις ζωές και το μέλλον δεκάδων ανθρώπων που ζουν και έχουν ιδιοκτησίες στην περιοχή.

Από την πλευρά τους τα στελέχη του κεντρικού συμβουλίου ζήτησαν τις θέσεις του Συλλόγου σε ό,τι αφορά τους συντελεστές δόμησης και τη διαμόρφωση των κοινοχρήστων χώρων, ενώ παράλληλα δέχτηκαν και αιτήματα ιδιωτών, που διεκδικούσαν επι μέρους τροποποιήσεις της μελέτης.

Τα μέλη του κεντρικού συμβουλίου συζήτησαν επί μακρόν το όλο θέμα εστιάζοντας κατά βάση στην “προαιώνια” αντιπαράθεση του υπουργείου Περιβάλλοντος και του υπουργείου πολιτισμού σε σχέση με τις ρυμοτομήσεις στον ιστορικό ιστό της Αγίας Τριάδας.

Όπως είναι γνωστό, η προσέγγιση του υπουργείου Περιβάλλοντος σε σχέση με τη μελέτη ανάπλασης της Αγίας Τριάδας είναι να δρομολογηθούν ευρύτατες ρυμοτομήσεις, στην περιοχή του ιστορικού ιστού, ώστε να υπάρχει ισοζύγιο ανάμεσα στους κοινόχρηστους χώρους που προέβλεπε το σχέδιο πόλης του ʼ36.

Με την άποψη αυτή εμφανίζεται εκ διαμέτρου αντίθετο το υπουργείο Πολιτισμού, που βάζει “κόκκινη γραμμή” στις ευρύτατες ρυμοτομήσεις ξεκαθαρίζοντας ότι εάν κατεδαφιστούν όλα τα κτίσματα που προτείνει το υπουργείο Περιβάλλοντος, θα έχει καταστραφεί ένα πολύ σημαντικό τμήμα του ιστορικού ιστού της παλιάς πόλης που θα πρέπει να αναπλαστεί.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, οριστικές αποφάσεις δεν προέκυψαν καθώς τα μέλη του συμβουλίου αποφάσισαν να ξανασυζητήσουν το όλο θέμα στην επόμενη συνεδρίαση τους που θα συγκληθεί μέσα στο επόμενο 15νθήμερο.



Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Στο Συμβούλιο του υπουργείου σήμερα η μελέτη για την Αγία Τριάδα.

Από εφημερίδα "ΠΑΤΡΙΣ", 29/5/2013

Ενώ η περιοχή στο κέντρο της πόλης έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη της.

Της Λίλιαν Δαφερμάκη

Στο Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων του υπουργείου Περιβάλλοντος αναμένεται να συζητηθεί σήμερα η μελέτη ανάπλασης της Αγίας Τριάδας, που παραμένει στα αζήτητα εδώ και χρόνια, με αποτέλεσμα μια από τις πιο ιστορικές περιοχές του Ηρακλείου, να ζει ένα σκηνικό φοβερής παρακμής, και γκετοποίησης…

Όπως είναι γνωστό, η περίφημη μελέτη ανάπλασης, την οποία μάλιστα η δημοτική Αρχή είχε αποσπάσει από τη συνολική μελέτη της παλιάς πόλης, προκειμένου να “τρέξει” με γρηγορότερες διαδικασίες, όχι μόνο δεν προχώρησε, αλλά έγινε “μπαλάκι” ανάμεσα στα υπουργεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, που είχαν εκ διαμέτρου διαφορετικές προσεγγίσεις ως προς το περιεχόμενό της. Έτσι εδώ και χρόνια η μελέτη προχωρά με τον ... «αυτόματο» και τα όποια βήματα έχουν γίνει σε σχέση με τη διαδικασία έγκρισής της συνδέονται κατά βάση, με τις εντονότατες πιέσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίας Τριάδας, ο οποίος έχει δώσει μεγάλες μάχες, προκειμένου να προχωρήσει επιτέλους το μεγάλο έργο της ανάπλασης. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι ο φάκελος της μελέτης έχει κολλήσει σχεδόν 1,5 χρόνο στο υπουργείο Περιβάλλοντος, όπου εκρεμεί η εξέταση του από το Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων, με αποτέλεσμα ο σύλλογος να αναγκαστεί να ζητήσει την παρέμβαση του Πρωθυπουργού, προκειμένου να προχωρήσει επιτέλους το θέμα.

Στο ΣΥΠΟΘΑ

Η “προαιώνια” αντιπαράθεση του υπουργείου Περιβάλλοντος και του υπουργείου Πολιτισμού σε σχέση με τις ρυμοτομήσεις στον ιστορικό ιστό της Αγίας Τριάδας, αναμένεται να εξεταστεί σήμερα στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων, το οποίο θα κληθεί να απαντήσει παράλληλα και σε μια σειρά από ζητήματα που εκκρεμούν.

Όπως είναι γνωστό, η προσέγγιση του υπουργείου Περιβάλλοντος σε σχέση με τη μελέτη ανάπλασης της Αγίας Τριάδας είναι να δρομολογηθούν ευρύτατες ρυμοτομήσεις στην περιοχή του ιστορικού ιστού, ώστε να υπάρχει ισοζύγιο ανάμεσα στους κοινόχρηστους χώρους που προέβλεπε το σχέδιο πόλης του ʼ36.
Με την άποψη αυτή εμφανίζεται εκ διαμέτρου αντίθετο το υπουργείο Πολιτισμού, που βάζει “κόκκινη γραμμή” στις ευρύτατες ρυμοτομήσεις ξεκαθαρίζοντας ότι εάν κατεδαφιστούν όλα τα κτίσματα που προτείνει το υπουργείο Περιβάλλοντος, θα έχει καταστραφεί ένα πολύ σημαντικό τμήμα του ιστορικού ιστού της παλιάς πόλης που θα πρέπει να αναπλαστεί.

Σε αυτή την αντιπαράθεση η δημοτική Αρχή έχει επιλέξει μια συμβιβαστική θέση, τονίζοντας ότι το ευρύτατο μέτωπο των κατεδαφίσεων θα είναι καταστροφικό για τον ιστορικό ιστό, ωστόσο εκτιμά ότι θα πρέπει να γίνουν επιλεκτικά κάποιες ρυμοτομήσεις κτισμάτων, ώστε να υπάρχει μια ευελιξία οδικής πρόσβασης στην Αγία Τριάδα.

Σε κάθε περίπτωση η σημερινή συνεδρίαση του συμβουλίου είναι εξαιρετικά κρίσιμη καθώς θα πρέπει επιτέλους να προχωρήσει η διαδικασία της έγκρισης της μελέτης, την οποία σύμφωνα με πληροφορίες, στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος δείχνουν να αντιμετωπίζουν με μεγαλύτερη “ευελιξία” σε ότι αφορά στο ζήτημα των ευρύτατων κατεδαφίσεων, αξιολογώντας ότι μια τέτοια προσέγγιση ουσιαστικά θα ακρωτηριάσει ένα σημαντικό τμήμα του ιστορικού ιστού της Αγίας Τριάδας. Σε κάθε περίπτωση αυτό που η τοπική κοινωνία ζητά είναι η μελέτη να προχωρήσει διότι μόνο μέσα από την υλοποίηση της μπορεί να αναγεννηθεί το πολύ σημαντικό αυτό ιστορικό κομμάτι της παλιάς πόλης και να αποκτήσει την παλιά του αίγλη. Σήμερα η περιοχή της Αγίας Τριάδας συντρίβεται και απομονώνεται όλο και περισσότερο, σε ερειπωμένα σπίτια που καταρρέουν και έχουν γίνει στέγη εξαθλιωμένων μεταναστών, σε ακάλυπτους χώρους που χρησιμοποιούνται από θαμώνες μπαρ ως ουρητήρια ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες και σε εγκαταλελειμμένα κτίσματα και αυλές που "χάσκουν" ανοιχτά γεμάτα παγίδες, όπως το αφύλαχτο πηγάδι στο οποίο τον Φεβρουάριο του 2011 πνίγηκε ένα οχτάχρονο παιδί.




Κυριακή 19 Μαΐου 2013

Πρόσκληση σε συνεδρίαση.

Πρόσκληση


Προσκαλούνται τα μέλη του Δ.Σ. του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Αγίας Τριάδας σε συνεδρίαση
 τη Δευτέρα, 20/5/2013 και ώρα 20:00, στο γραφείο του Συλλόγου, στην οδό Ντεντιδάκηδων 44,
για ενημέρωση σε διάφορα θέματα.

Από το Δ.Σ.

















Τρίτη 14 Μαΐου 2013

Λειτουργία του Γραφείου του Συλλόγου.


Το Γραφείο του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Αγίας Τριάδας, στην οδό Ντεντιδάκηδων, αρ. 44,  θα παραμένει ανοιχτό κάθε Τετάρτη 7-9 μ.μ.

Υπενθυμίζουμε ότι οι επιτροπές στις οποίες μπορούν να συμμετέχουν τα μέλη του Συλλόγου και οι επικεφαλής τους, είναι οι εξής:

1. Επιτροπή παρακολούθησης πολεοδομικών εφαρμογών.
    Σουράς Πάνος : τηλ. : 6941668773, e-mail : sourasp@hotmail.com


2. Επιτροπή καθαριότητας - προστασίας του περιβάλλοντος - ποιότητας ζωής.
    Κιτσόπουλος Φάνης: τηλ. : 6932192354, e-mail : theo@iesl.forth.gr


3. Επιτροπή κοινωνικής αλληλεγγύης.
    Αμαριωτάκης Γιώργος : τηλ. : 6944414154, e-mail : georgiosama@yahoo.gr


4. Επιτροπή πολιτισμού.
    Γιοργαλή-Καλομοίρη Ρούλα : τηλ. : 6977533929


5. Οργάνωση - Λειτουργία Συλλόγου - Επαφές με άλλες πρωτοβουλίες πολιτών και ομάδες   δράσεων.
Κακανδρή Μαρία : τηλ. : 6977238203, e-mail : kandri1@otenet.gr


Από το Δ.Σ.






Παρασκευή 3 Μαΐου 2013

Καλή Ανάσταση.




Το Δ.Σ. του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Αγίας Τριάδας
σας εύχεται Καλό Πάσχα!