Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Συνάντηση του Προεδρείου του Συλλόγου με τους Αντιδημάρχους για τα προβλήματα της Αγίας Τριάδας.

 Μετά την κοινή διαπίστωση ότι η Αγία Τριάδα έχει εγκαταληφθεί πάλι την τύχη της, σε ό,τι αφορά την καθημερινότητα και γενικότερα τα προβλήματα που απασχολούν τους κατοίκους, το Προεδρείο του Δ.Σ. του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Αγίας Τριάδας επισκέφθηκε τους αρμόδιους Αντιδημάρχους και διεκδίκησε την άμεση ενεργοποίηση των υπηρεσιών τους.

Αποτέλεσμα αυτών των ενεργειών του Προεδρείου ήταν η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011 στην έδρα του 3ου Δημοτικού Διαμερίσματος, όπου, ενώπιον των αρμόδιων Αντιδημάρχων, της Προέδρου του Διαμερίσματος και λοιπών παραγόντων, έγινε διεξοδική συζήτηση για όλα τα προβλήματα των κατοίκων της Αγίας Τριάδας και τέθηκε επιτακτικά η ανάγκη άμεσης αντιμετώπισής τους.

Σε συνέχεια αυτής της συνάντησης, την επόμενη μέρα, 25/8/2011, το Προεδρείο καθώς και μέλη του Συλλόγου μαζί με μικτό κλιμάκιο αποτελούμενο από στελέχη του Τομέα Καθαριότητας του Δήμου και της Δημοτικής Αστυνομίας, με επικεφαλής τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας κ. Βασίλη Κλάδο, περιήλθε όλη την περιοχή της Αγίας Τριάδας για 4 και πλέον ώρες και κατέγραψαν όλα τα σημεία και τις εστίες όπου δημιουργούνται προβλήματα.

Αποφασίστηκε στη συνέχεια - όπως δηλώθηκε - να αρχίσουν εντός του Σεπτεμβρίου περιπολίες από μικτές ομάδες της ΕΛ.ΑΣ., της Δημοτικής Αστυνομίας και του Τομέα Καθαριότητας σε όλη την Αγία Τριάδα για έλεγχο και βελτίωση της κατάστασης.

                                                                                             Από το Δ.Σ.



Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Λύσεις στα προβλήματα ζητούν απʼ την Αγία Τριάδα.

Από εφημερίδα "ΠΑΤΡΙΣ", 25/8/2011

"Της Λίλιαν Δαφερμάκη

Λύσεις στα προβλήματα της πιο ιστορικής γειτονιάς του Ηρακλείου ζήτησαν απʼ τη δημοτική αρχή εκπρόσωποι του πολιτιστικού συλλόγου.

Συγκεκριμένες απαντήσεις για το πώς θα υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις του Δήμου Ηρακλείου στην περιοχή της Αγίας Τριάδας, μιας από τις πιο ιστορικές αλλά και εγκαταλειμμένες περιοχές του Ηρακλείου, προσπάθησαν χθες να αποσπάσουν τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίας Τριάδας, στη διάρκεια συνάντησης που είχαν με στελέχη της δημοτικής Αρχής.

Τα μέλη του συλλόγου έθεσαν για άλλη μια φορά τα στελέχη της πολιτικής ηγεσίας του δήμου προ των ευθυνών τους σε σχέση με την απαράδεκτη κατάσταση καθαριότητας που επικρατεί στην περιοχή, τα εγκαταλελειμμένα σπίτια που έχουν μετατραπεί σε χωματερές και εγκυμονούν ακόμα και κινδύνους μόλυνσης, τα προβλήματα που υπάρχουν λόγω έλλειψης δικτύων αποχέτευσης.
Μεγάλα παράπονα ακούστηκαν ειδικά για το θέμα της καθαριότητας, αφού οι δρόμοι της περιοχής εδώ και μήνες δεν καθαρίζονται και είναι γεμάτοι σκουπίδια και στραγγίσματα απορριμμάτων, γεγονός που συνδέεται με τον αποδεκατισμό της υπηρεσίας από προσωπικό, αλλά και τις δυσκολίες που έχουν προκύψει στην πρόσληψη συμβασιούχων.

Σήμερα μάλιστα έχει προγραμματιστεί να γίνει και αυτοψία της υπηρεσίας καθαριότητας στην περιοχή, για να δρομολογήσουν τα μέτρα που έχει ανακοινώσει ότι θα υλοποιήσει η πολιτική ηγεσία του Δήμου προκειμένου να ευπρεπιστεί η περιοχή που σήμερα μοιάζει να έχει εγκαταλειφθεί εντελώς στην τύχη της.

Επίσης τέθηκε από τα μέλη του πολιτιστικού συλλόγου της περιοχής το μεγάλο θέμα της ανακύκλωσης η οποία ακόμα δεν έχει φτάσει στο κέντρο της πόλης. Παρά το γεγονός ότι οι κάτοικοι της περιοχής επιζητούν να συμμετέχουν ενεργά στο πρόγραμμα- και μάλιστα οι μαθητές του Μποδοσάκειου έχουν συγκεντρώσει μεγάλες ποσότητες ανακυκλώσιμων μπουκαλιών - κάδοι δεν έχουν τοποθετηθεί στην περιοχή. Την αναβλητικότητα αυτή ο δήμος την αποδίδει στην εταιρεία ανακύκλωσης, που παρά το γεγονός ότι της έχει ζητηθεί, δεν τοποθετεί ένα μηχάνημα για την παραλαβή των ανακυκλώσιμων υλικών.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε επίσης και για τα επικινδύνως ετοιμόρροπα σπίτια, για τα οποία ο αρμόδιος επί των πολεοδομικών αντιδήμαρχος Μανόλης Βασιλάκης διαβεβαίωσε ότι τώρα αντιμετωπίζονται με άλλους όρους, καθώς έχει συμφωνηθεί μια πιο ευέλικτη διαδικασία για την έγκριση των αρμόδιων υπηρεσιών. Όπως είπε όταν υπάρχουν τέτοια αιτήματα, θα εισάγονται στο τοπικό αρχαιολογικό συμβούλιο και θα εξετάζονται κατά προτεραιότητα και χωρίς χρονοτριβές, ώστε να λαμβάνονται και ταχύτερα οι σχετικές αποφάσεις.

Στη διάρκεια της συζήτησης, ζητήθηκε και η ενεργότερη συνδρομή της Δημοτικής Αστυνομίας, τόσο σε σχέση με τα εγκαταλελειμμένα σπίτια που έχουν μετατραπεί σε χωματερές όσο και στο θέμα της ηχορύπανσης. Συγκεκριμένα ζητήθηκε από τον κ.Δαγκωνάκη να ενεργοποιήσει τα στελέχη της υπηρεσίας προκειμένου να ειδοποιήσουν τους ιδιοκτήτες των εγκαταλελειμμένων σπιτιών να τα καθαρίσουν αλλιώς να εφαρμοστούν όσα ο νόμος προβλέπει. Παράλληλα ο σύλλογος ζήτησε να ενταθούν οι έλεγχοι της υπηρεσίας σε σχέση με την ηχορύπανση των νυκτερινών καταστημάτων, που έχουν κάνει δύσκολη την ζωή των κατοίκων.

Από την πλευρά του ο κ. Δαγκωνάκης υποσχέθηκε ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατό και για τα δύο αιτήματα που του τέθηκαν, υπογραμμίζοντας ότι θα ενταθούν οι έλεγχοι της υπηρεσίας στα καταστήματα, οι οποίοι μάλιστα για να είναι και πιο αποτελεσματικοί θα γίνονται και με μικτά κλιμάκια. "



Παρασκευή 12 Αυγούστου 2011

Διατηρητέα 27 κτίρια στην Αγία Τριάδα.

Από: εφημερίδα "ΠΑΤΡΙΣ", 12/8/2011

"Του Κώστα Μπογδανίδη

Διατηρητέα 27 κτίρια στην Αγία Τριάδα.

Ανοίγει ο δρόμος για τη διατήρηση και αξιοποίησή τους.

Θετική εξέλιξη για ιδιοκτήτες αλλά και το δήμο αποτελεί η απόφαση χαρακτηρισμού 27 κτιρίων και μιας όψης ως διατηρητέων στην Αγ. Τριάδα από το ΥΠΕΚΑ. Η απόφαση που δημοσιεύθηκε στο 174 ΦΕΚ ουσιαστικά “απελευθερώνει” τους ιδιοκτήτες που επί χρόνια ήταν όμηροι της αδράνειας της Πολιτείας αλλά και βοηθά το δήμο για τα σχέδια ανάπλασης της περιοχής.

“Πραγματικά είναι μια θετική εξέλιξη, ίσως έχουμε και περισσότερα διατηρητέα από το υπουργείο Πολιτισμού. Ο μελετητής κ. Πανταζής πρότεινε 90, θα δούμε”, είπε ο αντιδήμαρχος κ. Μαν. Βασιλάκης.

Τα 27 κτίρια που χαρακτηρίζονται ως διατηρητέα στην Αγία Τριάδα είναι τα εξής:

α.α. Διεύθυνση κτιρίου, Ο.Τ.

1. Αρχ. Μακαρίου 4    13β

2. Αρχ. Μακαρίου 7    137α

3. Αρχ. Μακαρίου 9     137α

4. Αρχ. Μακαρίου 13    137α

5. Αρχ. Μακαρίου 15     137α

6. Αρχ. Μακαρίου 34-36   101

7. Βαλέστρα 2    128

8. Βαλέστρα 71    119

9. Γαβαλάδων 27    110-111

10. Γαβαλάδων 31    110-111

11. Γαβαλάδων 33    110-111

12. Γοργολαΐνι 5     97

13. Δίκτης 21    97

14. Καλοκαιρινού 124 και Δελημάρκου    81

15. Καλοκαιρινού 248     126

16. Καλοκαιρινού 250     126

17. Καλοκαιρινού 252     126

18. Κισσάμου 6     327

19. Μαλεβιζίου 18-20     91

20. Μαστραχά φρ. 5     92

21. Ντεντηδάκηδων 18     83α

22. Παλμέτη 11    104

23. Σαβαθιανών 14    87

24. Σαβαθιανών 74     119

25. Σακουλιέρηδων 25     133

26. Λ. Σοφ. Βενιζέλου 87 και Δαμβέργηδων 59     329

27. Στρ. Φαϊτάκη 1    136

Επίσης, χαρακτηρίζεται ως διατηρητέα η όψη του κτιρίου που βρίσκεται επί της οδού Ι. Μακράκη 1-3 φερόμενο ως ιδιοκτησία Αντωνίου Θεοδωράκη, όπως φαίνεται στο παραπάνω διάγραμμα και ισχύουν και για αυτήν οι παρακάτω όροι.

Ως διατηρητέο κτίριο χαρακτηρίζεται το αρχικό εκάστοτε κτίριο καθώς και οι εναρμονιζομένες με το αρχικό κτίριο μεταγενέστερες προσθήκες, όχι όμως και τα πάσης φύσεως καθʼ ύψος ή κατʼ επέκταση υπάχοντα προσκτίσματα, που αλλοιώνουν ή δεν συνάδουν με το αρχικό κτίριο.

Ο καθορισμός των προσκτισμάτων που αλλοιώνουν το αρχικό κτίριο πραγματοποιείται από την Επιτροπή Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου (ΕΠΑΕ).

Στα χαρακτηριζόμενα ως διατηρητέα κτίρια απαγορεύεται κάθε αφαίρεση, αλλοίωση ή καταστροφή τόσο των επί μέρους αρχιτεκτονικών ή καλλιτεχνικών και διακοσμητικών στοιχείων τους όσο και των κτιρίων συνολικά, πλην των προσκτισμάτων ή των στοιχείων των κτιρίων για τα οποία η ΕΠΑΕ έχει γνωμοδοτήσει για την αφαίρεσή τους.

Σε περίπτωση αποκατάστασης κτιρίου που έχει υποστεί αλλοιώσεις και υπάρχουν ανεπαρκή στοιχεία για το ίδιο το κτίριο, λαμβάνεται υπόψη η βασική αρχιτεκτονική σύνθεση και η συγγενής μορφολογία και τεχνολογία των όψεων των κτιρίων του ίδιου αρχιτεκτονικού ρυθμού στην περιοχή.

Επιτρέπεται η επισκευή, ο εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων, η ενίσχυση στον φέροντα οργανισμό καθώς και επεμβάσεις για λόγους λειτουργικούς των χαρακτηριζομένων ως διατηρητέων κτιρίων, εφόσον δεν αλλοιώνεται ο αρχιτεκτονικός χαρακτήρας τους και δεν θίγονται τα διατηρητέα στοιχεία τους. "