Σάββατο 24 Ιουλίου 2010

Δημοσίευμα της "Τόλμης" μετά την επίσκεψη των κατοίκων της Αγίας Τριάδας στον αντιδήμαρχο Ηρακλείου κ. Μαμουλάκη


Σε παρεμβάσεις μέσα στην Αγία Τριάδα προχωρά ο Δήμος Ηρακλείου
Της Σοφίας Τσεντελιέρου

Να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής τους χωρίς να φύγουν από τα σπίτια τους ζητούν οι κάτοικοι της Αγίας Τριάδας. Τα προβλήματα της κεντρικής συνοικίας του Ηρακλείου εξακολουθούν να είναι πολλά παρά τα έργα που έχουν γίνει και καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη την καθημερινότητα όσων ζουν εκεί. Η Δημοτική Αρχή εμφανίζεται θετική για μια σειρά από νέες παρεμβάσεις, ενώ ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Εργων, Παλιάς Πόλης και Ενετικών Τειχών, Κώστας Μαμουλάκης, δεσμεύθηκε προσωπικά ν' αναζητήσει λύσεις για κάθε ένα από τα ζητήματα που θέτουν οι κάτοικοι.
Στη διάρκεια πολύωρης συνάντησης που είχε χθες ο κ. Μαμουλάκης με το Διοικητικό Συμβούλιο του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Αγίας Τριάδας και κατοίκους της περιοχής, ενημερώθηκε για όλα τα ζητήματα τα οποία τους απασχολούν και προσπάθησε άμεσα να βρει τρόπους για την αντιμετώπισή τους. Μάλιστα, για καθένα από τα θέματα που συζητήθηκαν, ο αντιδήμαρχος επικοινωνούσε με την αρμόδια κάθε φορά Υπηρεσία του δήμου και στη συνέχεια ενημέρωνε τους κατοίκους για το τι μπορεί να γίνει. Τα αιτήματα των κατοίκων μετέφεραν ο πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Συλλόγου, Αντώνης Κοκκινίδης, και ο πρόεδρος του 3ου Δημοτικού Διαμερίσματος, Αντώνης Κοτσιφάκης.
Το κλίμα στη συνάντηση ήταν πολύ καλό και ο κ. Μαμουλάκης δήλωσε χαρακτηριστικά «Θ' ασχοληθώ προσωπικά να δω τα προβλήματα των κατοίκων της Αγίας Τριάδας, γιατί εκεί είναι η καρδιά της πόλης. Από εκεί ξεκίνησε το Ηράκλειο και δικαιούται μια καλύτερη εικόνα».
Η μελέτη ανάπλασης
Για μια ακόμη φορά, τα μέλη του Περιβαλλοντικού Συλλόγου ζήτησαν να ενημερωθούν για τη μελέτη ανάπλασης της συνοικίας (μελέτη Πανταζή), η οποία δεν έχει κοινοποιηθεί ακόμα στο Δήμο Ηρακλείου, αν και έχει ολοκληρωθεί εδώ και δέκα μήνες! Ο κ. Μαμουλάκης ενημέρωσε ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια, για να προχωρήσει το θέμα και ν' αναρτηθεί η μελέτη, αφού μόνο τότε θα υπάρχει θεμελιωμένο το Σχέδιο Πόλης και θα μπορέσουν να γίνουν διανοίξεις και άλλες παρεμβάσεις.
Η πλατεία Αγίας Τριάδας
Μεγάλης σημασίας έργο είναι η διαμόρφωση της πλατείας Αγίας Τριάδας, που, όπως φαίνεται, θα ξεκινήσει πολύ σύντομα, καθώς υπάρχει ήδη αρχιτεκτονική μελέτη, την οποία έχει εκπονήσει και έχει προσφέρει ο πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Συλλόγου, Αντώνης Κοκκινίδης. Σχετικά μ' αυτό, ο κ. Μαμουλάκης ανέφερε: «Επειδή υπάρχει ήδη η μελέτη, ψάξαμε τον πιο σύντομο τρόπο, για να προχωρήσει το έργο και ν' αναπλαστεί η πλατεία. Οι κάτοικοι θέλουν να γίνουν έργα μέσα στην περιοχή, γιατί μέχρι τώρα έχουν γίνει πάρα πολλά από το URBANΑ αλλά περιφερειακά της συνοικίας. Στην καρδιά της περιοχής έγιναν λίγα έργα, όπως οι πεζοδρομήσεις». Οπως αναφέρθηκε στη χθεσινή σύσκεψη, αν η Δημοτική Αρχή προχωρήσει σε δημοπράτηση του έργου, η έναρξή του θα καθυστερήσει το λιγότερο τέσσερις μήνες. Γι' αυτό αποφασίστηκε να γίνει με αυτεπιστασία, δηλαδή από συνεργεία του Δήμου Ηρακλείου. Ετσι, μόλις γίνει μια αναγκαία τροποποίηση στη μελέτη, θα ξεκινήσουν οι εργασίες.
Διάνοιξη
Η διάνοιξη της οδού Βαλέστρα συζητήθηκε διεξοδικά, καθώς ο δρόμος είναι τόσο στενός και, αν χρειαστεί να περάσει όχημα της πυροσβεστικής ή ασθενοφόρο, η διέλευσή τους θα είναι πολύ δύσκολη. «Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου γίνεται πράξη αναλογισμού, η οποία προχωράει. Δικαστικός επιμελητής έχει ενημερώσει τους κατοίκους για το τι πρόκειται να γίνει, όμως υπάρχει καθυστέρηση, γιατί υπάρχει στη μέση ένα κτίριο. Γι' αυτό ζήτησα από τους ιδιοκτήτες του να συναντηθούμε, ώστε να βρεθεί μια συναινετική λύση και να προχωρήσει το έργο» είπε ο κ. Μαμουλάκης και πρόσθεσε ότι η διάνοιξη είναι αναγκαία και για τις εργασίες της ΔΕΥΑΗ, ώστε να περάσουν τα όμβρια και οι αποχετεύσεις και ν' αποφευχθεί πιθανή πλημμύρα, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν.
Φανάρια
Μεταξύ των αιτημάτων ήταν η τοποθέτηση φαναριών στον παραλιακό δρόμο, στο ύψος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, γιατί η κίνηση των αυτοκινήτων είναι μεγάλη και οι πεζοί κινδυνεύουν να τραυματιστούν στην προσπάθειά τους να τον διασχίσουν. Ο κ. Μαμουλάκης εξήγησε ότι «αυτό, καταρχάς, φαίνεται δύσκολο και πιθανώς να δημιουργήσει προβλήματα. Γι' αυτό θα το παραπέμψουμε άμεσα στο Τμήμα Κυκλοφορίας, για να καταθέσει εισήγηση στην επιτροπή Κυκλοφορίας, που θα εξετάσει εναλλακτικές προτάσεις, που μπορεί να είναι φανάρια ή πεζοφάναρα, διαγραμμίσεις ή σαμαράκια στο δρόμο, ώστε ν' αποφύγουμε ατυχήματα».
Η Πολυκλινική
Σε εστία μόλυνσης και στέκι τοξικομανών έχει μετατραπεί το κτίριο της παλιάς Πολυκλινικής. Οι εκπρόσωποι των κατοίκων ζήτησαν από τον αντιδήμαρχο να βρεθεί τρόπος, ώστε να περιφραχθεί και η απάντηση που έλαβαν είναι ότι ο κ. Μαμουλάκης έδωσε εντολή να σταλεί επιστολή στον νέο ιδιοκτήτη, για να ενημερωθεί ότι πρέπει να μεριμνήσει για να κλείσουν πόρτες και παράθυρα. «Το θέμα θα έρθει και στο Δημοτικό Συμβούλιο, για να δοθεί άδεια μικροεπισκευών και να συζητηθεί η ρυμοτομία» πρόσθεσε ο ίδιος.
Προβλήματα της περιοχής
Οι εκπρόσωποι των κατοίκων επανέφεραν το θέμα των επικινδύνως ετοιμόρροπων κτιρίων στην περιοχή τους, υπογραμμίζοντας ότι κινδυνεύουν οι διερχόμενοι και κυρίως τα παιδιά που παίζουν στους δρόμους. Τα ίδια αυτά κτίσματα αποτελούν συχνά τόπο συνάντησης τοξικομανών. «Ενημέρωσα τους κατοίκους ότι έφερα στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο νέα μελέτη για τα επικινδύνως ετοιμόρροπα κτίρια» είπε ο κ. Μαμουλάκης και συνέχισε: «Το επόμενο διάστημα θα διατεθούν περίπου 300.000 ευρώ, για να συνεχιστούν οι κατεδαφίσεις. Ομως, αυτό μπορεί να γίνει μόνο σε κτίσματα χωρίς αρχαιολογική αξία και ιδιαίτερη αρχιτεκτονική κληρονομιά και πάντα με έγκριση των Υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού και του τοπικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου».
Σχετικά με τον δημοτικό φωτισμό στις οδούς Συμιακού, Νιώτη, Μελισσινών και Ντεντιδάκηδων, ο αντιδήμαρχος έδωσε αμέσως εντολή στην Υπηρεσία Ηλεκτροφωτισμού να επιληφθεί του θέματος. Παράλληλα, ενημέρωσε ότι το περίπτερο απέναντι από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, που είχε σταθεί εμπόδιο για την ολοκλήρωση των έργων ανάπλασης σ' αυτό το σημείο, μεταφέρθηκε χθες κι έτσι «δίνεται το πράσινο φως στον εργολάβο ν' αποκαταστήσει το έργο και να δοθεί ολοκληρωμένο στους δημότες».
Οσον αφορά στο αίτημα του Συλλόγου, να διατεθεί ένα γραφείο στο κτίριο της παλιάς Λαχαναγοράς για να στεγάσει τις δραστηριότητές του, ο κ. Μαμουλάκης είπε ότι είναι θέμα Δημοτικής Αρχής και θα συζητηθεί το επόμενο διάστημα, ενώ για τη δωρεάν στάθμευση στο δημοτικό πάρκινγκ του ίδιου κτιρίου, παρέπεμψε τους κατοίκους στη ΔΕΠΤΑΗ.
Ενα ακόμα πρόβλημα των κατοίκων είναι η ελλιπής αστυνόμευση στην περιοχή, η οποία έχει ιδιαιτερότητες και είναι αναγκαία η αστυνομική παρουσία. Ο κ. Μαμουλάκης επικοινώνησε με τον αντιδήμαρχο Δημοτικής Αστυνομίας, Στρατή Δαγκωνάκη, ο οποίος δεσμεύθηκε ότι θα αυξηθεί η παρουσία δημοτικών αστυνομικών.
Ακόμη, δόθηκε εντολή από τον αντιδήμαρχο να γίνει άμεσα συντήρηση της παιδικής χαράς στο Μποδοσάκειο. Για το θέμα των διανοίξεων στην πλατεία Ανωγειανάκη, επειδή δεν θα χρειαστεί να γίνουν κατεδαφίσεις, ζήτησε πράξη αναλογισμού για να περάσει από το Δημοτικό Συμβούλιο και να δοθούν αποζημιώσεις.
Ο κ. Μαμουλάκης επικοινώνησε με την Υπηρεσία Κυκλοφορίας και για το παρκάρισμα μεγάλων οχημάτων μέσα στην Αγία Τριάδα, για να παραπέμψει στην αντίστοιχη επιτροπή το αίτημα απαγόρευσης στάθμευσής τους στους δρόμους της περιοχής.
2010-07-21

Αιτήματα κατοίκων Αγίας Τριάδας Ηρακλείου

Ηράκλειο 20/7/2010
Προς τον Δήμαρχο Ηρακλείου, κ. Γιάννη Κουράκη

Θέμα: Αιτήματα κατοίκων Αγίας Τριάδας Ηρακλείου
Κύριε Δήμαρχε,
Πολλές φορές έχετε συζητήσει για τα προβλήματα που απασχολούν τη συνοικία της Αγίας Τριάδας. Για ακόμα μια φορά θέλουμε να σας απαριθμήσουμε κάποια από αυτά τα προβλήματα, τα οποία τα θέτουμε ως ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Αγίας Τριάδας και όχι σαν απλοί πολίτες.
Έτσι:
1) Μελέτη ανάπλασης συνοικίας Αγίας Τριάδας (μελέτη Πανταζή).
2) Καθυστέρηση της πράξης αναλογισμού και διάνοιξη της οδού Βαλέστρας.
3) Τοποθέτηση φαναριών κυκλοφορίας στον παραλιακό δρόμο, στο ύψος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας.
4) Διαμόρφωση πλατείας Αγίας Τριάδας (αρχιτεκτονικό σχέδιο, μελέτη φυτοτεχνικής διαμόρφωσης).
5) Κατάσταση Πολυκλινικής.
6) Συνέχιση κατεδαφίσεων ετοιμόρροπων κτιρίων.
7) Απόφραξη αγωγών ομβρίων στη θάλασσα.
8) Αποχέτευση στις οδούς Βαλέστρας και Ηρακλή Κοκκινίδη.
9) Ευτροφισμός (λύματα στη θάλασσα) στον κόλπο του Δερματά και αριστερά από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας.
10) Δημοτικός φωτισμός στις οδούς Αντ. Συμιακού και Αρετής Νιώτη.
11) Άποψη Δημάρχου για διαμόρφωση κόλπου Δερματά (και Πύλη Δερματά).
12) Ολοκλήρωση της πλατείας στον παραλιακό και μετακίνηση του περιπτέρου.
13) Διαμόρφωση πλατείας Ανωγιαννάκη.
14) Παιδική χαρά στο Μποδοσάκειο.
15) Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου για απαγόρευση στάθμευσης φορτηγών άνω του 1,5 τόνων.
16) Γραφείο στέγασης του συλλόγου στη Παλιά Λαχαναγορά.
17) Ένταξη σε ευρωπαϊκά προγράμματα και κίνητρα για κατοίκους.
18) Διάθεση του δημοτικού parking τις νυκτερινές ώρες στους κατοίκους.
19) Δενδροφύτευση της περιοχής μας με φυτά από το φυτώριο του Δήμου Ηρακλείου.
20) Συστηματική αστυνόμευση της περιοχής από τη Δημοτική Αστυνομία.

Με τιμή, για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος, Αντώνης Κοκκινίδης
Ο Γραμματέας, Μανόλης Δασκαλαντωνάκης

Συνέντευξη που παραχώρησε ο Προέδρος του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Αγίας Τριάδας στην εφημερίδα "Τόλμη" την Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

"Η οδός Γιαμαλάκη χωρίζει το Ηράκλειο απο τον...Τρίτο Κόσμο"
Της Σοφίας Τσεντελιέρου

Εικόνες πλήρους εγκατάλειψης εξακολουθούν να υπάρχουν στην κεντρικότερη συνοικία του Ηρακλείου. Παρά τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει στην Αγία Τριάδα και την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, με μια βόλτα στα δαιδαλώδη στενά της περιοχής μπορεί κανείς ν' αντιληφθεί ότι χρειάζεται ακόμα πολλή δουλειά.
Μπαλκόνια και ολόκληροι τοίχοι παλιών κτισμάτων βρίσκονται… στον αέρα, θέτοντας σε κίνδυνο τους περαστικούς και τα παιδιά που παίζουν στους δρόμους, εγκαταλελειμμένα σπίτια έχουν γίνει καταφύγιο για αστέγους, οι οποίοι ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες. Ανοιχτά φρεάτια αποτελούν παγίδα για κάθε ανυποψίαστο, αν και η αφόρητη δυσοσμία μπορεί και να τον προειδοποιήσει… Απαραίτητες διανοίξεις έχουν σκαλώσει στο γράμμα του νόμου και η πρόσβαση ασθενοφόρων και οχημάτων της Πυροσβεστικής είναι αδύνατη. Στην περιοχή που έχει ζήσει τον εφιάλτη της πλημμύρας, υπάρχουν σημεία όπου ακόμα και σήμερα συγκεντρώνονται νερά και σε μια πιθανή νεροποντή τα σπίτια θα γεμίσουν και πάλι νερά.
Ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Αγίας Τριάδας καταβάλλει τεράστια προσπάθεια προκειμένου να γίνουν τα απαραίτητα έργα, ώστε οι κάτοικοι να παραμείνουν στα σπίτια τους και να μην αναγκαστούν να μετακομίσουν σε άλλες περιοχές. Το Διοικητικό Συμβούλιο έχει επαφές με τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου, ώστε να λυθούν τουλάχιστον τα ζητήματα πρώτης προτεραιότητας, με μικρά ωστόσο αποτελέσματα. «Ο αντιδήμαρχος Κώστας Μαμουλάκης έχει δείξει έντονο ενδιαφέρον για να βρεθεί λύση, όμως χρειάζεται να γίνουν ολοκληρωμένες παρεμβάσεις» τονίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Αντώνης Κοκκινίδης.
Οι ανάγκες της περιοχής
Οι κάτοικοι της Αγίας Τριάδας ανησυχούν έντονα για τα ετοιμόρροπα κτίρια αλλά και για το ενδεχόμενο να πλημμυρίσει η περιοχή τους. Παράλληλα, ζητούν να γίνουν διανοίξεις σε κομβικά σημεία για λόγους πολιτικής προστασίας. «Δεν λέμε να αλλάξει το Σχέδιο Πόλης, αλλά ν' ανοίξουν δρόμοι» λέει ο κ. Κοκκινίδης, σημειώνοντας ότι πριν λίγες μέρες πήρε φωτιά ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο και το όχημα της Πυροσβεστικής δεν μπορούσε να το προσεγγίσει.
Οι εικόνες εγκατάλειψης διαδέχονται η μία την άλλη. Αυτό, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Αγίας Τριάδας συμβαίνει γιατί οι κάτοικοι δεν έχουν κίνητρα να εργαστούν συλλογικά για την αναβάθμιση της περιοχής. Ο ίδιος προσθέτει: «Μόνο ο Δήμος Ηρακλείου μπορεί να δώσει κίνητρα. Να εντάξει την περιοχή σε κάποιο ευρωπαϊκό πρόγραμμα, όπως το Αστικό Ολοκληρωμένο για την ανάπτυξη των ανατολικών συνοικιών. Δεν υπάρχει πουθενά αντίστοιχο σχέδιο για την Αγία Τριάδα, αν και είναι η πρώτη περιοχή που εντάχθηκε στο urban σαν αστική υποβαθμισμένη». Ορισμένα ώριμα έργα θα μπορούσαν να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ, όπως σημειώνει ο ίδιος. Μεταξύ αυτών είναι και μια μελέτη που εκπόνησε αφιλοκερδώς ο κ. Κοκκινίδης ως αρχιτέκτων μηχανικός, για τον περιβάλλοντα χώρο της εκκλησίας της Αγίας Τριάδας, ώστε να προστεθεί λίγο πράσινο στην περιοχή. «Στην περιοχή μας το πράσινο αφαιρείται, αντί να προσθέτεται. Οπως στο Ευρωπαϊκό Σχολείο, που έκοψαν τους αιωνόβιους ευκαλύπτους. Εμείς προσπαθούμε σαν σύλλογος και ήδη έχουμε φυτέψει ένα πάρκο με δική μας πρωτοβουλία. Ομως, το ποτίζει μια γειτόνισσα με τον κουβά!» λέει χαρακτηριστικά. Πάντως, από τη ΔΕΥΑΗ έχει δοθεί η υπόσχεση ότι θα δημιουργηθεί παροχή για αυτόματο πότισμα στο συγκεκριμένο πάρκο, που δεν είναι το μόνο σημείο όπου γίνονται δεντροφυτεύσεις από κατοίκους και μέλη του Συλλόγου. Ο κ. Κοκκινίδης προσθέτει με νόημα ότι τελικά οι κάτοικοι φυτεύουν δέντρα, έστω και αν κάνουν κάποια παράβαση, αν μπορεί να θεωρηθεί παράβαση το να καθαρίζει κανείς ένα σκουπιδότοπο για να προσθέσει πράσινο.
«Από τη Γιαμαλάκη ξεκινά ο… Τρίτος Κόσμος»
Πριν λίγους μήνες κάτοικοι της Αγίας Τριάδας ζήτησαν την παρέμβαση του εισαγγελέα Πρωτοδικών Ηρακλείου, Νίκου Μαρκάκη, προκειμένου να γίνουν κατεδαφίσεις εγκαταλελειμμένων κτιρίων, τα οποία ήταν ετοιμόρροπα. Η παρέμβασή του ήταν άμεση και ήδη έχουν γίνει αρκετές κατεδαφίσεις.
Ο κ. Κοκκινίδης περιγράφει την κατάσταση λέγοντας: «Οσοι δεν το έχουν δει, δεν το πιστεύουν. Ο κ. Μαρκάκης είδε τα κτίρια να κρέμονται, πήρε μαρτυρίες από κατοίκους που έπεσαν μπαλκόνια στα αυτοκίνητά τους, του μίλησαν για την κοπέλα που τραυματίστηκε από την πτώση του μπαλκονιού. Εκείνος έθεσε την Εφορία Νεοτέρων Μνημείων προ των ευθυνών της, γιατί προβάλλει συνεχώς εμπόδια. Αν η δουλειά του καθενός που θέλει να προσφέρει είναι να κραδαίνει νόμους και να λέει ότι δεν τον νοιάζει τι θα γίνει, είναι απάνθρωπο».
Αυτό που ζητά εναγωνίως η τοπική κοινωνία είναι ν' αναπτυχθεί η ιστορική συνοικία της Αγίας Τριάδας, ώστε να παραμείνουν όλοι στα σπίτια τους. Αυτή τη στιγμή βλέπουν την κατάσταση να χειροτερεύει και να φεύγει ο ένας μετά τον άλλο.
Σ' όλα αυτά προστίθεται και η αδιαφορία ορισμένων κατοίκων της περιοχής, που αρνούνται να συνεργαστούν για τη βελτίωση του βιοτικού τους επιπέδου. Αν και υλοποιείται το νέο πρόγραμμα αποκομιδής των αστικών απορριμμάτων και έχουν μοιραστεί οικιακοί κάδοι, κάποιοι εξακολουθούν να πετάνε σακούλες σκουπιδιών στα πεζοδρόμια και όπου αλλού τους βολεύει. Οσο για τα εγκαταλελειμμένα κτίρια όπου βρίσκουν στέγη άποροι άνθρωποι, ακόμα και ολόκληρες οικογένειες, ο κ. Κοκκινίδης τα χαρακτηρίζει «αποθήκες ψυχών και πραγμάτων», για να προσθέσει ότι «υπάρχουν ακόμα και σπίτια τελείως ακατάλληλα, τα οποία ενοικιάζονται επί σοβαρού αντιτίμου και οι ιδιοκτήτες τους λένε ότι κάνουν κοινωνική προσφορά. Ούτε ζώα δεν μένουν σε τέτοιους χώρους!».
Καταλήγοντας, ο πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Συλλόγου της περιοχής υπογραμμίζει ότι: «Η οδός Γιαμαλάκη χωρίζει το Ηράκλειο από τον Τρίτο Κόσμο που φθάνει μέχρι τον Καράβολα…».
Εμπόδιο ο νόμος του… 1965
Η Αγία Τριάδα, όπως και όλη η εντός των τειχών πόλη, είναι… οργανωμένος αρχαιολογικός χώρος, σύμφωνα με νόμο του 1965. Αυτό θέτει τεράστια εμπόδια στις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν, όχι τόσο για τον εξωραϊσμό της περιοχής, όσο για την ασφάλεια των κατοίκων.
Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Εργων, Παλιάς Πόλης και Ενετικών Τειχών Κώστας Μαμουλάκης αναφέρει ότι ο συγκεκριμένος νόμος αναγκάζει το δήμο να προσφεύγει στις τοπικές υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού και αυτές στο Τοπικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, ώστε να πάρουν άδεια κατεδάφισης επικινδύνως ετοιμόρροπων κτισμάτων. «Αυτό δεν αφορά μόνο στα διατηρητέα αλλά και στα κοινά κτίσματα, ενώ από την άλλη πλευρά εμείς έχουμε την κύρια ευθύνη για την ασφάλεια των πολιτών» εξηγεί ο αντιδήμαρχος, ο οποίος προσθέτει ότι υπάρχουν ακόμα αρκετά ζητήματα που πρέπει ν' αντιμετωπιστούν.
Το βασικότερο είναι η μελέτη ανάπλασης της παλιάς πόλης, που έχει ολοκληρωθεί εδώ και δέκα μήνες, αλλά δεν κοινοποιείται στο Δήμο Ηρακλείου. Ο κ. Μαμουλάκης λέει σχετικά μ' αυτό: «Καθυστερεί αδικαιολόγητα η μελέτη ανάπλασης παλιάς πόλης που περιλαμβάνει την Αγία Τριάδα. Από το Σεπτέμβριο του 2009 πέρασε από το ΣΧΟΠ και ακόμα δεν έχει κοινοποιηθεί. Πιέζουμε να την πάρουμε για να προχωρήσουμε τις απαιτούμενες διαδικασίες για την ανάπλαση της περιοχής».
«Οταν έχουμε θεμελιωμένο το σχέδιο πόλης θα μπορούμε να κάνουμε και διανοίξεις και παρεμβάσεις και αποκαταστάσεις» καταλήγει ο κ. Μαμουλάκης.
2010-07-08